Hlavní obsah

Kyberzločinci cílí na počítače i mobily. Podvody poznají jen pozorní

Novinky, mif

Chytré telefony, tablety i klasické počítače – na všechna tato zařízení se v dnešní době zaměřují kyberzločinci. Útoků je navíc rok od roku více. Bránit se proti celé řadě z nich mohou uživatelé pomocí nejrůznějších bezpečnostních aplikací. Stejně tak je ale důležité být při práci na internetu ostražitý.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Triky počítačových pirátů jsou totiž neustále sofistikovanější a některé škodlivé kódy dokážou dokonce zablokovat i práci antivirových programů a firewallů. Pokud se tedy uživatel nechá napálit a stáhne do svého stroje nějakého nezvaného návštěvníka, antivirus jej nemusí vždy upozornit, že je něco v nepořádku – jednoduše kvůli tomu, že je zablokovaný.

V první řadě tak musí být pozorný samotný uživatel, aby si nevědomky nezaviroval vlastní stroj. Sluší se také podotknout, že obezřetnost není na místě pouze v případě klasických počítačů. Kyberzločinci se totiž stále častěji zaměřují také na mobily a tablety, kde si většina lidí se zabezpečením hlavu neláme.

Nezvané návštěvníky dokážou v počítači i mobilu odhalit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do něj propašovali nezvané návštěvníky. S jejich instalací by tak lidé neměli otálet.

Vhodné je také sledovat, jaké triky jsou aktuálně mezi kyberzločinci v kurzu. Právě díky tomu mohou být uživatelé krok před počítačovými piráty a minimalizovat tak šanci, že se nechají napálit. Níže přinášíme přehled pěti podvodů, se kterými se v poslední době mohli setkat tuzemští uživatelé.

Máme velmi důležitou zprávu

Za bankéře se vydávají počítačoví piráti v nevyžádaných e-mailech, které kolují v posledních dnech českým internetem. „Máte velmi důležitou zprávu ve vaší schránce. Chcete-li ji zobrazit, klikněte na odkaz níže,“ tvrdí kyberzločinci v podvodné zprávě. Snaží se přitom vzbudit dojem, že e-mail byl odeslán z České spořitelny.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím České spořitelny

Ukázka podvodného e-mailu

Podvodníci se samozřejmě snaží donutit uživatele kliknout na odkaz ve zprávě, který vede na falešné stránky imitující službu Servis24, tedy internetové bankovnictví spořitelny. Pokud na podvodný web zadají důvěřivci svoje přihlašovací údaje, zpřístupní tak svůj účet kyberzločincům.

Ti navíc ihned po prvním přihlášení uživatelům tvrdí, že je jejich účet nutné ověřit prostřednictvím autorizační SMS zprávy. Pokud si ji důvěřivci nechají na svůj mobilní telefon skutečně zaslat a následně ji opíšou do podvodné zprávy, zpravidla tak rovnou přijdou o peníze na svém účtu – prozradit SMS kód je totiž stejné, jako kdyby útočníkům peníze naservírovali rovnou na zlatém podnosu. [celá zpráva]

Váš účet je potřeba ověřit

Za bankéře se vydávají kyberzločinci i v dalším podvodu, tentokráte však pod hlavičkou Fio banky. Příjemce nevyžádaného e-mailu se snaží přesvědčit o tom, že je nutné ověřit jejich účet internetového bankovnictví.

Foto: repro Fio banka

Podvodná zpráva, ve které se útočníci vydávají za zástupce Fio banky.

Pozornější uživatelé mohou odhalit, že jde o podvod, hned na první pohled. Zpráva je napsaná sice česky, ale velmi krkolomně: „Vážený zákazníku, z bezpečnostních důvodů musíme ověřit svůj účet informace! Pro potvrzení klikněte zde.“

Pod slůvkem zde se ukrývá odkaz na podvodné webové stránky, jež imitují vzhled skutečného internetového bankovnictví Fio banky. Právě krkolomný slovosled je ale prvním vodítkem toho, že by uživatelé na odkaz v e-mailu neměli vůbec klikat. [celá zpráva]

Bankovní malware se šíří přes SMS

Na pozoru by se měli mít lidé před SMS zprávami od neznámých zdrojů. Podle bezpečnostních expertů se totiž prostřednictvím nich mohou šířit škodlivé kódy. Kyberzločinci využívají stejnou taktiku, kterou již koncem ledna zkoušeli v Německu pod hlavičkou bank. Tehdy se soustředili výhradně na tamní uživatele. Aktuálně byla hrozba lokalizována i v češtině a šíří se v tuzemsku.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Jak vlastně útok probíhá? Součástí došlé zprávy je odkaz na stažení mobilní aplikace. Ta na první pohled nemusí s internetovým bankovnictvím vůbec souviset. „Tento nebezpečný malware se maskuje za údajnou aplikaci společnosti DHL, která však stáhne podvodnou aplikaci s názvem ‚Flash Player 10 Update‘ a ikonou společnosti DHL,“ konstatoval Štefanko.

Problém představuje právě aplikace, kterou podvodníci prostřednictvím SMS zprávy propagují. Jde totiž o trojského koně, který při otevření internetového bankovnictví podsune falešnou přihlašovací stránku. [celá zpráva]

Chcete slevu 500 Kč?

I v případě dalšího podvodu zneužívali kyberzločinci SMS zprávy. Před několika týdny se vydávali za zaměstnance internetového obchodu Alza.cz a nabízeli lidem slevy. Ve skutečnosti se však snažili do jejich chytrého telefonu pouze propašovat škodlivý kód.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Podvodníkům jde nejčastěji o peníze.

„Vyhráváte nákup v hodnotě 500 Kč. Pokud do 12 hodin provedete objednávku přes naši aplikaci, bude zcela zdarma,“ tvrdí podvodníci v SMS zprávách. Součástí došlé zprávy je také přímo odkaz vedoucí a stažení aplikace Alza.cz, prostřednictvím které se má transakce uskutečnit. Pouze tak mohou lidé údajně vyhrát.

Ve skutečnosti však internetový obchod žádnou podobnou akci nemá. „Evidujeme podvodné SMS vydávající se za propagaci Alza.cz,“ varovali již dříve zástupci obchodu. Není nicméně vyloučeno, že stejný trik budou zkoušet počítačoví piráti pod hlavičkou úplně jiné společnosti – případnou slevu si je tak vhodné u avizované společnosti vždy nejprve ověřit. [celá zpráva]

Nesrozumitelné klikyháky

V loňském roce se na internetu doslova roztrhl pytel s falešnými nabídkami na slevy a výhodné akce. Kyberzločinci se tak často vydávali za obchodníky nebo zástupce nějaké finanční společnosti a z důvěřivců lákali přihlašovací údaje či se jim snažili infikovat počítač škodlivým virem. Letos však přišli s daleko sofistikovanějším podvodem. Uživateli zobrazí jen roztodivné klikyháky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Byl zaznamenán nový trik, jak donutit uživatele k instalaci malwaru. V tomto případě je malware distribuován s pomocí webových stránek, na kterých se zobrazují nesmyslné znaky,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ.

Podobné znaky se často zobrazují například v textových dokumentech, pokud v počítači není nainstalovaný použitý font písem. Uživatel tak musí v praxi znakovou sadu manuálně doinstalovat, aby si mohl text přečíst.

A přesně na to sázejí počítačoví piráti. „Pokud uživatel na trik skočí, problémy mu teprve začnou, neboť si místo fontů nainstaluje do svého počítače trojského koně, nebo dokonce ransomware Spora,“ doplnil bezpečnostní analytik s tím, že s podobnými útoky se mohou uživatelé setkat i na legitimních webových stránkách, které se podaří počítačovým pirátům napadnout. [celá zpráva]

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Výběr článků

Načítám