Hlavní obsah

Server rakouského ministerstva opět napadli turečtí hackeři

Vídeň

Server rakouského ministerstva zahraničí v pondělí znovu napadli turečtí hackeři. S odvoláním na mluvčího resortu o tom ve středu informoval deník Die Presse. Internetová stránka ministerstva byla kvůli útoku několik minut nedostupná, ale k úniku dat podle úřadu nedošlo.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od loňského listopadu jde o třetí podobný incident, sdělil mluvčí resortu Thomas Schnöll. Zároveň dodal, že ministr Sebastian Kurz se útoky nenechá odradit od své politiky vůči Turecku.

Vztahy Vídně a Ankary jsou dlouhodobě napjaté. V Rakousku žijí stovky tisíc Turků, z nichž mnozí mají dvojí občanství. Zástupci Ankary mezi nimi hledají podporu pro navržené změny ústavy, které by výrazně posílily pravomoci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

V souvislosti s těmito změnami vypsala Ankara na duben referendum. Rakouská vláda žádala zmrazení přístupových jednání mezi Evropskou unií a Tureckem a Kurz v pondělí řekl, že očekává, že turečtí politici nebudou v Rakousku vystupovat za účelem agitace v tureckém předvolebním boji.

V Rakousku se v posledních měsících stalo terčem hackerů letiště, ministerstva, centrální banka a parlament. K útokům se přihlásila anonymní turecká skupina, která jako motiv uvedla "vůči Turecku nepřátelské" chování Rakouska. Na konci února napsal list Der Kurier, že podle rakouské rozvědky má napadení serverů na svědomí turecký nacionalista žijící v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám