Hlavní obsah

Podvodné SMS nepřestávají strašit. Příjemce připraví o peníze

Novinky, chm

Českem stále kolují podvodné SMS zprávy, ve kterých se počítačoví piráti vydávají za zaměstnance přepravní společnosti DHL. Uživatelé by se před nimi měli mít velmi na pozoru, protože jejich prostřednictvím se do chytrého telefonu může dostat škodlivý virus. A ten pak příjemce nebezpečné SMS zprávy připraví zpravidla o peníze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podvodné SMS zprávy se začaly Českem šířit už minulý týden, jak již Novinky.cz informovaly. [celá zpráva]

Bezpečnostní experti nicméně před nimi varovali znovu, protože počítačoví piráti v jejich rozesílání nepolevují. Spíše právě naopak.

Texty podvodných zpráv kybernetičtí útočníci neustále obměňují, jejich význam je však zpravidla vždy stejný. Příjemce se snaží zastrašit. „Vážený kliente DHL, vaše zásilka nemůže být doručena z důvodu nečitelné adresy. Pro změnu adresy použijte naši aplikaci DHL Express Online,“ stojí ve zprávě.

Přímo v SMS přitom příjemci naleznou i odkaz na stažení zmiňované aplikace. A právě v tom je hlavní kámen úrazu. Pokud aplikaci stáhnou, nainstalují si také trojského koně, který později při otevření internetového bankovnictví podsune falešnou přihlašovací stránku. Uživatelé tak naservírují počítačovým pirátům přístup k účtu jako na zlatém podnosu.

Mohou sjednat půjčku

A vzhledem k tomu, že pachatelé již mají přístup i k mobilnímu telefonu, kam zpravidla chodí potvrzovací SMS zprávy k proběhlým transakcím, už jim nic nebrání ve vybílení účtu.

Sluší se také připomenout, že kyberzločinci mohou snadno připravit uživatele i o peníze, které ve skutečnosti na účtu ani nemají. Každá druhá banka totiž v dnešní době nabízí sjednání půjčky on-line. I tak se mohou útočníci dostat k finanční hotovosti.

Jsme v intenzivním kontaktu s mobilními operátory, aby takové SMS filtrovali.
zástupci společnosti DHL

Společnost DHL se od podvodných SMS zpráv distancovala již dříve. „Aktuálně se nám podařilo zneplatnit odkazy na inkriminované webové stránky, které organizátoři zřídili v Panamě. Nadále jsme v intenzivním kontaktu s mobilními operátory, aby takové SMS filtrovali a pokusili se zjistit zdroj odesílaných SMS,“ uvedli zástupci společnosti.

Je nicméně velmi pravděpodobné, že podvodníci – podobně jako při dalších útocích – zřídí jiné webové stránky, jež budou opět představovat pro uživatele riziko. „Za žádných okolností neotevírejte stránky, na které se SMS odkazuje!“ stojí v prohlášení podniku.

Aktuální hrozba se týká výhradně přístrojů s operačním systémem Android. Není nicméně vyloučeno, že stejným způsobem se budou kyberzločinci snažit dostat i do přístrojů postavených na jiných platformách.

Na smartphony útočí pravidelně

Na chytré telefony se zaměřují počítačoví piráti v posledních měsících stále častěji. Uživatelé na těchto přístrojích totiž velmi často podceňují bezpečnost.

Aby majitel omezil rizika, měl by svůj smartphone vybavit podobně jako stolní počítač antivirovým programem a měl by pravidelně stahovat všechny důležité aktualizace nainstalovaných aplikací i samotného operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám