Hlavní obsah

Spamu výrazně přibylo. Je ho nejvíce za posledních sedm let

Podíl nevyžádané pošty v e-mailech loni vzrostl na nejvyšší úroveň za posledních sedm let a tvořil zhruba 65 procent všech zpráv. Každou vteřinu je na celém světě odesláno více než 3500 spamů. Zhruba osm až deset procent z nich obsahuje škodlivý software. Vyplývá to ze studie společnosti Cisco.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Novým trikem hackerů se stalo zneužívání programů zobrazující nevyžádanou reklamu (adware). Ty se vyskytují v zařízeních až u 75 procent firem a organizací a mohou se stát základem pro silný útok. Jedním z příkladů může být malware DNSChanger, který umožní útočníkovi kontrolovat síťový provoz. DNSChanger se přitom vyskytuje pouze v zařízeních, která již dříve byla infikována adwarem.

Téměř třetina úspěšně napadených organizací zaznamenala nižší tržby a 38 procent z nich hlásí snížení o více než pětinu. Asi 90 procent napadených firem následně investovalo do zlepšení své kybernetické obrany.

I přesto však zůstává 44 procent bezpečnostních hlášení bez dalšího zkoumání. Více než pětina organizací, na které byl veden úspěšný útok, ztratila zákazníky a 40 procent z nich přišlo o více než pětinu své zákaznické základny.

Vysoce riskantní aplikace

Počet cloudových aplikací, které zaměstnanci využívají, se za dva roky více než zdesetinásobil. Více než čtvrtina aplikací, které pracují přes internet, byla vyhodnocena jako vysoce riskantní.

Polovina firem používá bezpečnostní řešení více než pěti výrobců, tři procenta pak od více než 50 dodavatelů. Složitost bezpečnostní architektury však může paradoxně pomoci útočníkům. Ti mají více času a prostoru pro zahájení útoku.

Ne všechna řešení totiž jsou kompatibilní a ne všechna zařízení v síti bývají chráněna všemi nainstalovanými bezpečnostními produkty. Organizacím navíc taková situace stěžuje hledání bezpečnostních odborníků, neboť práce s mnoha nástroji výrazně zvyšuje nároky na jejich kvalifikaci.

Exploity téměř vymizely

Studie zjistila, že nejrozšířenější nástroje pro šíření škodlivého softwaru (tzv. exploit kity) téměř vymizely. Exploit kity Angler, Nuclear, Neutrino a RIG dříve patřily mezi nejpoužívanější. V listopadu 2016 však jediným aktivním byl RIG.

Ústup exploit kitu Angler souvisí se zatčením 50 ruských hackerů na jaře 2016, kteří využívali škodlivý program Lurk k útokům na ruské banky. Na jejich místo nastupují jiné formy, například Sundown, Sweet Orange a Magnitude. Stejně jako RIG cílí tyto exploit kity na zranitelnosti v Microsoft Internet Exploreru, Flashi a v aplikační platformě Silverlight.

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám