Hlavní obsah

Web rakouského ministerstva zahraničí napadli hackeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouské ministerstvo zahraničí se stalo terčem hackerského útoku. Hackeři útočili nejspíš z Turecka, informovala agentura DPA. Šéf rakouské diplomacie Sebastian Kurz Ankaru dlouhodobě tvrdě kritizuje.

Foto: Profimedia.cz

Šéf rakouské diplomacie Sebastian Kurz

Článek

„Nenecháme se takovými útoky zastrašit. Rakousko si zachová svůj postoj vůči Turecku," uvedl Kurz, který patří v Evropské unii k nejostřejším kritikům jednání Ankary v migrační krizi i po červencovém zmařeném puči.

Tento týden Kurz, který je členem Rakouské lidové strany (ÖVP), uvítal rozhodnutí Evropského parlamentu, jenž v právně nezávazném usnesení vyzval ke zmrazení přístupových jednání s Tureckem.

Hlavním důvodem přijetí usnesení byly čistky, které turecké úřady zahájily po neúspěšném pokusu o puč. O práci během nich přišlo více než 110 000 lidí a ve vazbě jich skončilo 37 000.

DDoS útok

Hackerský útok na rakouské ministerstvo zahraničí se odehrál již v pátek večer. Úřad svou internetovou prezentaci urychleně odpojil od sítě, když zjistil, že na ni míří neobvyklé množství dotazů, jejichž cílem zjevně bylo stránku zahltit a ochromit. Šlo tedy s největší pravděpodobností o tzv. DDoS útok.

Turecká hackerská skupina se už v září přihlásila k internetovému útoku na vídeňské letiště.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Rakouské ministerstvo vnitra v současnosti navíc prověřuje, zda za obdobným hackerským útokem na centrální banku nestojí rovněž Turci.

Reklama

Výběr článků

Načítám