Hlavní obsah

FBI pátrá po miliardovém lupu. Bez výsledku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před více než dvěma měsíci byla z jedné z největších bitcoinových burz Bitfinex ukradena virtuální měna v hodně 72 miliónů dolarů, tedy více než 1,4 miliardy korun. Po útočnících se mezitím slehla zem. Vyšetřování se zatím nepodařilo významně posunout ani Americkému Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI), jak upozornil server The Hacker News.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

K útoku počítačových pirátů na Bitfinex došlo již zkraje srpna, jak Novinky.cz informovaly dříve. [celá zpráva]

Zástupci burzy se tehdy nechali slyšet, že ztráty z krádeže přenesou na všechny své klienty a aktiva. Tedy nejen na ty klienty, z jejichž účtů se bitcoiny ztratily. Tehdy tak uživatelé této bitcoinové burzy přišli o 36 procent svého účetního zůstatku.

Muž přišel o desítky miliónů korun

Patrně největším smolařem se stal jeden muž z amerického Cambridge, který v září tamní policii nahlásil, že v důsledku útoku na Bitfinex přišel o bitcoiny v hodnotě 1,3 miliónu dolarů, tedy přes 32 miliónů korun.

Okradený muž sice dostal poukazy přímo od vedení tržiště Bitfinex, ty ale zdaleka nepokrývají ani polovinu zcizených virtuálních mincí.

Ztráta je tak ve výsledku tak ohromná, že případ prakticky okamžitě převzali vyšetřovatelé z FBI. Ti ale ani po dlouhých týdnech nemají prakticky vůbec žádné stopy, jak upozornil server The Hacker News.

Na virtuální měny, jako jsou například zmiňované bitcoiny, se zaměřují počítačoví piráti stále častěji. Pravděpodobnost, že budou vypátráni, je totiž velmi nízká – skoro se chce až říci nulová.

Virtuální měny představují velké riziko

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí” síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Související téma:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám