Hlavní obsah

Největší internetové hrozby letošního léta

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned před několika různými škodlivými kódy by se měli mít na pozoru tuzemští uživatelé. Podle analýzy společnosti Eset se nezvaní návštěvníci šíří především prostřednictvím souborů v nevyžádaných e-mailech – to je případ i škodlivého kódu JS/Danger.ScriptAttachment, který je aktuálně nejrozšířenější internetovou hrozbou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ještě v červnu stál malware JS/Danger.ScriptAttachment za čtvrtinou všech odhalených útoků. V červenci to však bylo už více než 45 procent. Jde tedy o téměř dvojnásobný meziměsíční nárůst.

„Škodlivý kód JS/Danger.ScriptAttachment je zákeřný především v tom, že nemusí škodit sám o sobě, ale může do napadeného zařízení stáhnout další druhy malwaru. Nejčastěji jde o ransomware, který zařízení zašifruje a za jeho opětovné zpřístupnění požaduje po oběti výkupné,“ vysvětlil Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Ransomware je souhrnný název pro rodinu vyděračských virů, jako jsou například známí záškodníci TeslaCrypt či Locky. Tyto škodlivé kódy začnou šifrovat obsah počítače a uživateli zobrazí oznámení, že za dešifrování počítače musí zaplatit, jinak se ke svým datům údajně již nikdy nedostane.

Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. V některých případech to ale není možné.

Pozor na bankovní účty

Druhým nejrozšířenějším škodlivým kódem se stal Java/Adwind, přestože jeho podíl byl výrazně nižší – 3,23 procenta. V počítači dovede tento škodlivý kód napáchat velkou neplechu. Otevírá totiž útočníkům zadní vrátka do počítače, prostřednictvím kterých se pak kyberzločinci snaží vysát lidem bankovní účet.

Vrásky na čele dělá bezpečnostním expertům také škodlivý kód Nemucod, který ještě v květnu představoval druhou nejrozšířenější hrozbu. Aktuálně mu díky podílu 3,16 % však patří až třetí příčka.

Nemucod útočí prakticky úplně stejně jako JS/Danger.ScriptAttachment. Uhnízdí se tedy v počítači a může potom stahovat další nezvané návštěvníky.

10 nejrozšířenějších počítačových hrozeb – červenec 2016
1.JS/Danger.ScriptAttachment (45,46 %)
2.Java/Adwind (3,23 %)
3.JS/TrojanDownloader.Nemucod (3,16 %)
4.VBA/TrojanDownloader.Agent.BJL (3,06 %)
5.VBA/TrojanDownloader.Agent.BJQ (2,81 %)
6.VBA/TrojanDownloader.Agent.BKP (2,72 %)
7.VBA/TrojanDownloader.Agent.BJG (2,71 %)
8.VBA/TrojanDownloader.Agent.BJC (1,99 %)
9.VBA/TrojanDownloader.Agent.BJU (1,98 %)
10.VBA/TrojanDownloader.Agent.BKW (1,98 %)
Zdroj: Eset

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám