Hlavní obsah

Červ Bundpil otevírá zadní vrátka do systému. Přes ně pak proudí další viry

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především přes vyměnitelná média se šíří nebezpečný červ, kterého bezpečnostní experti nazývají Bundpil. Ten je aktuálně světově nejrozšířenější hrozbou a v počítači dokáže vytvořit zadní vrátka pro další škodlivý software, varovala antivirová společnost ESET.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bundpil se nejčastěji šíří prostřednictvím nejrůznějších USB flashek a externích disků. „Červ obsahuje URL, ze které se snaží do napadeného zařízení stáhnout několik souborů. Ty se pak instalují a umožňují do zařízení stahovat další škodlivé kódy,“ uvedl Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

To jinými slovy znamená, že díky Bundpilu mohou počítačoví piráti propašovat do cizího počítače prakticky jakýkoliv jiný virus. Teoreticky se s využitím těchto nezvaných návštěvníků mohou dostat k cizím uživatelským datům nebo například odposlouchávat probíhající komunikaci, a tedy i snadno odchytávat přihlašovací údaje k různým službám.

Šíří vyděračské viry

Zákeřný červ dělá bezpečnostním expertům dokonce větší vrásky na čele než škodlivý kód Nemucod, který ještě před pár týdny žebříčku nejrozšířenějších hrozeb kraloval. Ten přitom dokáže prakticky to samé jako Bundpil – uhnízdí se v počítači a může potom stahovat další nezvané návštěvníky.

Nejčastěji stahuje vyděračské viry. „Aktuálně stahuje především různé typy ransomwaru, například známý TeslaCrypt nebo Locky. Následně tento škodlivý kód začne šifrovat obsah počítače a uživateli zobrazí oznámení, že za dešifrování počítače musí zaplatit,“ varoval již dříve Šnajdr.

Nemucod je stále druhým nejrozšířenějším virem na světě, ale v dubnu se nešířil tak agresivně jako absolutní král žebříčku, červ Bundpil.

Útočí i v Česku

Na pozoru by se uživatelé měli mít také před hrozbou s krkolomným názvem JS/Danger.ScriptAttachment. Ta se do desítky nejrozšířenějších virů v globálním měřítku dostala vůbec poprvé, přesto vyskočila rovnou na třetí příčku.

Je tedy zřejmé, že se tato hrozba šíří až nečekaně rychle.

Jde o škodlivý soubor, který se šíří jako příloha e-mailu a také otevírá zadní vrátka do operačního systému. „V českém prostředí se jedná o hrozbu nejčastější, identifikujeme ji ve více než čtvrtině všech případů,“ vysvětlil Šnajdr.

Deset nejrozšířenějších virových hrozeb za měsíc duben
1.Win32/Bundpil
2.JS/TrojanDownloader.Nemucod
3.JS/Danger.ScriptAttachment
4.Win32/Agent.XWT
5.HTML/ScrInject
6.HTML/Refresh
7.Win32/Ramnit
8.LNK/Agent.CR
9.Win32/Sality
10.LNK/Agent.BZ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám