Hlavní obsah

Hacking Team přišel o licenci, v Evropě už nemůže prodávat špionážní software

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Hacking Team, která dodává vládám a tajným službám po celém světě software pro sledování telefonní a internetové komunikace, musela loni řešit problémy týkající se uniklé databáze svých klientů. Nyní má tento italský podnik další velký problém – v Evropě už nebude moci prodávat svůj špionážní software.

Foto: repro hackingteam.it

Internetové stránky italské společnosti Hacking Team

Článek

Z kauzy týkající se uniklé databáze, která obsahovala stovky gigabajtů dat o klientech společnosti Hacking Team a která kolovala od poloviny loňského roku internetem, se italský podnik po několika měsících vzpamatoval. V letošním roce se tak podle serveru The Hacker News již naplno rozjela výroba špionážního softwaru na zakázku.

Právě kvůli tomu se ale společnost Hacking Team na domovském trhu stala trnem v oku italskému ministerstvu pro hospodářský rozvoj (MISE). To zrušilo těmto bezpečnostním expertům oprávnění vyvážet programy do celé Evropy. Pro své podnikání tak budou muset nyní lidé z Hacking Teamu žádat o udělení individuální licence pro každý trh, což nemusí být zas tak snadné.

Teoreticky tedy může vedení italského podniku dál podnikat mimo USA, možnosti šíření špionážního softwaru se ale značně zkomplikují.

Ukradená databáze prozradila téměř vše

Hacking Team je jednou z největších společností svého druhu. Špionážní software a další bezpečnostní programy nabízí tato italská firma prakticky do celého světa, svou vlastní bezpečnost přesto v loňském roce podcenila. Hackerům se tak podařilo dostat k databázi klientů a zakázek.

Z ní bylo možné snadno získat prakticky všechny nástroje, které byly používány ke šmírování a sledování lidí snad ve všech koutech světa. Společnost Hacking Team nabízela hned několik různých „bezpečnostních“ produktů.

Hlavní obchodovatelnou surovinou ale byl program Remote Code System. Ten dovoluje snadnou infiltraci do chytrých telefonů i počítačových tabletů, aby je bylo možné odposlouchávat. Využívá k tomu chyby v operačních systémech a dalších programech.

Miliónový byznys

Na seznamu klientů požadujících tvorbu virů budila v našich končinách největší pozornost česká společnost Bull, která v době úniku databáze vystupovala už pod jménem Atos IT Solutions and Services. Ta podle všeho nakupovala šmírovací programy pro českou policii, konkrétně pro Útvar zvláštních činností.

Ze zveřejněných e-mailů vyplývalo, že jen během letošního a minulého roku policisté poptávali u italských vývojářů možnost infikovat zařízení potenciálního návštěvníka mnoha dalších internetových stránek včetně velkých bank.

Na seznamu klientů byly kromě České republiky také Saúdská Arábie, Kazachstán, Omán, Jižní Korea, Libanon či Mongolsko. Jen za loňský rok si společnost Hacking Team měla přijít na několik desítek miliónů eur. Z České republiky mělo plynout údajně 690 000 eur, tedy více než 18,6 miliónu korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám