Hlavní obsah

Hrozba je vážná, přiznal Hacking Team, který neuhlídal šmírovací software

Řím
Aktualizováno

Italská společnost Hacking Team, která dodává vládám a tajným službám po celém světě software pro sledování telefonní a internetové komunikace, ve čtvrtek přiznala, že byla napadena hackery a že ztratila kontrolu nad svým hlavním produktem, kterým je software nazvaný Remote Control System (RCS). Program by nyní mohli zneužít zločinci, uvedla firma ve svém prohlášení.

Foto: repro hackingteam.it

Internetové stránky italské společnosti Hacking Team

Článek

"Vzhledem k tomu, že kybernetičtí zločinci zveřejnili v noci 6. července na internetu software ve vlastnictví firmy Hacking Team, existuje tu vážná hrozba," citovala z prohlášení firmy agentura ANSA.

"Teroristé, vyděrači a další by mohli této technologie zneužít v případě, že by k tomu měli technické možnosti. Domníváme se, že je to velmi nebezpečná situace," dodala.

Šmírovací programy mají zadní vrátka

Tak velké bezpečnostní riziko uniklá databáze představuje především proto, že do všech šmírovacích nástrojů společnost Hacking Team implementovala zadní vrátka (tzv. backdoor) pro jejich ovládání. Navíc si je i digitálně podepsala, aby mohla snadno zjistit, kdo a k čemu je používá.

Pokud tedy nějaké státní či soukromé složky nástroje této společnosti používaly, mohou být nyní všechny aktivity snadno dohledatelné. Přímo zástupci společnosti Hacking Team vyzvali všechny dotčené subjekty, aby jejich nástroje přestaly používat. Mohou být totiž zcela kompromitovány.

Celou záležitost intenzivně řešíme s policií.
Christian Pozzi ze společnosti Hacking Team

Kontroverzní společnost Hacking Team, která je terčem kritiky lidskoprávních aktivistů za údajnou spolupráci s autoritářskými vládami, již v úterý oznámila, že se útočníci zmocnili důležitých interních dokumentů.

„Lidé zodpovědní za toto budou potrestáni. V současnosti již celou záležitost intenzivně řešíme s policií,“ uvedl Christian Pozzi ze společnosti Hacking Team.

Z uniklé databáze je možné snadno získat informace o všech nástrojích, které byly používány ke šmírování a sledování lidí snad ve všech koutech světa. Mezi klienty italské společnosti Hacking Team totiž patří především státní orgány. Na seznamu klientů jsou kromě České republiky také Saúdská Arábie, Kazachstán, Omán, Jižní Korea, Libanon či Mongolsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám