Hlavní obsah

Kritická chyba ohrožuje desítky miliónů uživatelů. Záplata chybí

Novinky, mif

Není žádným tajemstvím, že italská společnosti Hacking Team používala k infiltraci špionážních programů do cizích počítačů chyby v operačních systémech a nejrůznějších programech. Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ nyní varoval, že mezi dosud neobjevenými trhlinami je i jedna kritická týkající se populárního programu Flash Player.

Článek

Flash Player využívají po celém světě desítky miliónů lidí. Ten se těší tak velké popularitě, neboť slouží k přehrávání videí na internetu. V ohrožení jsou nyní prakticky všichni uživatelé.

„Únik dat ze společnosti Hacking Team odhalil existenci zranitelnosti ve Flash Playeru. Zranitelnost se bohužel týká všech hlavních prohlížečů,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Doporučuje se vypnout Adobe Flash Player do doby, než bude vydána záplata.
bezpečnostní analytik Pavel Bašta

Chyba, kterou mohou počítačoví piráti zneužít k propašování libovolného škodlivého kódu do cizích počítačů, zatím není opravena. „Vzhledem ke zveřejnění informací o této zranitelnosti se doporučuje vypnout Adobe Flash Player do doby než bude vydána záplata,“ konstatoval Bašta.

Zakázat Flash Player je možné přímo v nastavení internetového prohlížeče v nabídce Rozšíření (případně Zásuvné moduly). Zmiňovaný program je samozřejmě možné také zcela odinstalovat, pak ale na některých webech nemusí fungovat přehrávání videí.

Společnost Adobe se zatím k nově odhalené chybě nevyjádřila. Kdy přesně bude záplata vydána, tak zatím není jasné.

Špionážní software = miliónový byznys

Hacking Team je jednou z největších společností svého druhu. Špionážní software a další bezpečnostní programy nabízí tato italská firma prakticky do celého světa, vlastní bezpečnost přesto podcenila. Po útoku se tak na internetu objevila volně ke stažení databáze obsahující stovky gigabajtů dat.

Z ní je možné snadno získat všechny nástroje, které byly používány ke šmírování a sledování lidí snad ve všech koutech světa. Společnost Hacking Team nabízela hned několik různých „bezpečnostních“ produktů. Hlavní obchodovatelnou surovinou ale byl program Remote Code System. Ten dovoluje snadnou infiltraci do chytrých telefonů i počítačových tabletů, aby je bylo možné odposlouchávat.

Jen za loňský rok si společnost Hacking Team měla přijít na několik desítek miliónů eur. Z České republiky mělo plynout údajně 690 000 eur, tedy více než 18,6 miliónu korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám