Hlavní obsah

Bezpečnostní experti varují před zlodějským virem. K šíření nepotřebuje internet

Novinky, ort

Nový škodlivý virus, který krade uživatelská data, odhalili bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset. Nezvaný návštěvník dostal přezdívku USB Thief, protože se šíří především prostřednictvím flashek a externích pevných disků. Nakazit tak dokáže i stroje, které nejsou připojeny k internetu. Útočník jim jednoduše infikované médium podstrčí.

Foto: Profimedia.cz

Nový nezvaný návštěvník se nejčastěji šíří přes USB flashky a externí disky.

Článek

USB Thief potřebuje pro svou „špinavou“ práci pouze pár volných megabajtů na výměnném médiu, které se připojuje k počítači prostřednictvím USB portu. Na něm pak číhá do doby, než bude moci napadnout nějaký počítač.

Snaží se tedy zůstat co možná nejdéle maskován, aby minimalizoval riziko odhalení. Zajímavé je, že se po připojení k počítači automaticky nespustí, jako tomu bývá zpravidla o podobných škodlivých kódů.

Společně s neškodnými programy vpustí do počítače virus USB Thief.

Místo toho se naváže na tzv. portable aplikace, které často bývají uloženy právě na flashkách a externích pevných discích. Jde v podstatě o programy, které se nemusejí instalovat – spouští se přímo z USB médií.

Uživatelé je zpravidla používají na počítačích, kde nemají oprávnění k instalování aplikací. Tím, že portable aplikace nepotřebují instalovat, mohou lidé snadno obejít restrikce administrátorů, typicky na počítačích v kanceláři. Jenže společně s neškodnými programy vpustí do počítače virus USB Thief.

Antiviry jsou prý bezradné

Ten pak automaticky začne z připojeného PC krást data a ukládat je v zašifrované podobě na externí disk. Vzhledem k tomu, jak nezvaný návštěvník opatrně pracuje, většina antivirových programů má problémy s jeho identifikací. Jeho případné odhalení zkrátka není vůbec snadné.

Aby se útočník k datům dostal, musí získat flashku nebo externí disk zase zpět. USB Thief tak nejčastěji šíří počítačoví piráti, kteří své oběti podstrčí infikované médium. Uživatelé by tak měli být ostražití před používáním USB úložišť, jejichž původ je pochybný. Tím výrazně minimalizují riziko, že je nový virus připraví o jejich data.

Je pravděpodobně ale jen otázkou času, než se začne šířit sofistikovanější obdoba tohoto záškodníka, která se také bude šířit přes USB média, ale nashromážděná data bude schopná posílat zpět útočníkovi i přes internet. Pak už útočník nebude potřebovat dostat médium zpět, ale bude jen čekat, až mu virus naservíruje uživatelská data jak na zlatém podnose i na dálku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám