Hlavní obsah

Čínští hackeři opět útočili na naše firmy, tvrdí Američané

– Washington

V posledních třech týdnech čínští hackeři opět několikrát zaútočili na americké firmy. Sdělila to americká společnost pro počítačovou bezpečnost CrowdStrike, která je blízká americké vládě, uvedla v pondělí agentura AP. Sdělení podle AP naznačuje, že Čína začala velmi rychle porušovat svou nejnovější dohodu se Spojenými státy o boji proti hackerství.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Terčem nových sedmi čínských počítačových útoků byly americké technologické a farmaceutické firmy. Jasným záměrem hackerů bylo podle CrowdStrike „ukrást duševní vlastnictví a obchodní tajemství”.

První útok se udál jen den poté, co prezidenti obou zemí 25. září oznámili v zahradě Bílého domu svou dohodu. „Nevidíme (ze strany Číny) žádnou změnu v chování," zdůraznil představitel společnosti Dmitri Alperovich.

Americký prezident Barack Obama koncem září v Bílém domě přijal svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga. Shodli se podle Obamy na tom, že obě země nebudou provádět nebo vědomě podporovat počítačovou špionáž a pirátství, z níž Američané Číňany nezřídka podezírají.

Prezidenti se podle Bílého domu také dohodli na vytvoření expertní skupiny, která se má těmito otázkami dále zabývat. Dohoda tak sice nezakazuje počítačovou špionáž k zajištění národní bezpečnosti, ale zakazuje ekonomickou špionáž ve prospěch konkurence, připomněla AP.

Velké dělo děsí bezpečnostní experty

Číňané se pomalu stávají počítačovou velmocí. Už nějakou dobu používají sofistikované technologie, které jim umožňují efektivně cenzurovat internet. Letos se ale v jejich arzenálu objevila i kybernetická zbraň, jež si díky svým obřím rozměrům vysloužila přezdívku Velké dělo.

Tato kybernetická zbraň v podstatě představuje útok typu Distributed Denial of Service (DDoS), při kterém se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla takový nápor nezvládne a přestane uživatele obsluhovat.

Jisté je to, že Velké dělo zvládne s ohledem na svou velikost zasáhnout prakticky libovolný cíl na internetu. A i větší weby a služby, jako jsou například sociální sítě nebo internetové bankovnictví, budou mít co dělat, aby se mu ubránily. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám