Hlavní obsah

Čína má novou kybernetickou zbraň. Velké dělo experty znepokojuje

Číňané se pomalu stávají počítačovou velmocí. Už nějakou dobu používají sofistikované technologie, které jim umožňují efektivně cenzurovat internet. Nyní se ale v jejich arzenálu objevila i kybernetická zbraň, jež si díky svým obřím rozměrům vysloužila přezdívku Velké dělo. To může podle bezpečnostních expertů vyřadit z provozu prakticky libovolný cíl na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Nová kybernetická zbraň se jmenuje Velké dělo, protože tak velkých rozměrů zatím žádná síť počítačů určená pro DDoS útoky nedosahovala. Ilustrační foto

Článek

Jak silnou zbraní může Velké dělo být, ukázal útok na aktivistickou organizaci Greatfire. Ten se odehrál 17. března, uvedl server Business Insider.

Terčem kybernetického útoku se nestaly stránky Greatfire.org náhodou. Aktivisté totiž prostřednictvím nich radí, jak je možné obcházet tzv. Velký firewall v Číně, tedy jak se mohou tamní obyvatelé dostat i na zakázané weby, mezi kterými je například i sociální síť Facebook.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Greatfire.org

Internetové stránky organizace Greatfire

Servery organizace Greatfire běží na území USA a Velké dělo je zasáhlo takovou silou, že přestaly fungovat na více než den. Šlo v podstatě o útok typu Distributed Denial of Service (DDoS), při kterém se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla takový nápor nezvládne a přestane uživatele obsluhovat.

Během jedné hodiny stránky Greatfire.org zaznamenaly 2,6 miliardy žádostí. To znamená, že jejich provoz byl 2500krát větší než za normálních okolností.

Čína se pomstila. Šlo o ofenzivní kampaň.
experti z bezpečnostních laboratoří Citizen Lab

Podle bezpečnostních expertů šlo o jasnou vendetu za počínání organizace. „Čína se pomstila. Šlo o ofenzivní kampaň cílenou proti Greatfire.org,“ uvedli v prohlášení experti z bezpečnostních laboratoří Citizen Lab při torontské univerzitě.

Ti zároveň novou kybernetickou zbraň pojmenovali Velké dělo, protože tak velkých rozměrů zatím žádná síť počítačů určená pro DDoS útoky nedosahovala. Bezpečnostní experti nedokážou s určitostí potvrdit, že za útokem stojí čínská vláda, je to ale podle nich „velmi pravděpodobné“.

Přesměrovali provoz internetu

Útoku se totiž zřejmě účastnili nevědomky i běžní občané. „Část trafiku, který byl směřován na Greatfire.org, pocházela z internetového vyhledávače Baidu. To znamená, že lidé ve skutečnosti chtěli pouze něco vyhledat, ale poskytovatelé připojení je přesměrovali na jiné stránky, aby je zahltili,“ podotkli experti.

Není přitom tajemstvím, že poskytovatele připojení má pod palcem právě čínská vláda.

Jisté je to, že Velké dělo zvládne s ohledem na svou velikost zasáhnout prakticky libovolný cíl na internetu. A i větší weby a služby, jako jsou například sociální sítě nebo internetové bankovnictví, budou mít co dělat, aby se mu ubránily.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám