Hlavní obsah

Policie musí objasnit používání šmírovacího softwaru, požadují ochránci soukromí

Právo, Novinky, jt, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní prezidium bude muset úředníkům hlídajícím soukromí vysvětlovat, jakým způsobem používá speciální slídicí software italské firmy Hacking Team. Program, jehož používání se provalilo po hackerském útoku na samotnou italskou vývojářskou společnost letos v létě, totiž teoreticky dokáže z napadených počítačů nebo mobilů vysát daleko více informací a dat, než na jaké se může vztahovat povolení soudu k jeho použití.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

A právě proto se o něj už delší dobu zajímá kromě poslanců také Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Právu to potvrdil jeho mluvčí David Pavlát. „Úřad analyzoval veškeré dostupné informace a v současné době se obrací na Policii ČR se žádostí o vyjádření k celé záležitosti. Na základě odpovědi policie a případných dalších poznatků bude zvolen další postup,“ uvedl k tomu Pavlát.

Sama policie od začátku jakékoli zneužívání systému striktně odmítá s tím, že postupuje výhradně v zákonných mantinelech. „Ve virtuálním světě internetu např. velmi pečlivě prověřujeme identitu konkrétní osoby a teprve v případě, že jsme si jí naprosto jisti, provádíme vlastní sledování,“ uvedla mluvčí prezidia Jana Macalíková s tím, že i z tohoto důvodu měla policie od roku 2010 povolení soudu ke sledování jen v případě několika stovek osob.

„Z toho jsme však sledovali pouhé desítky, protože v jiných případech se nám nepodařilo konkrétně ztotožnit zájmovou osobu,“ řekla Macalíková. Připomněla také, že celou věcí se zabývala i příslušná sněmovní komise.

Software policie nepoužila nelegálně 

„Poslanci se v polovině září ujistili, že software policie rozhodně nepoužila nelegálně,“ řekla mluvčí vedení policie.

Za poslední čtyři roky podle ní speciální šmírovací software policisté nasadili v přibližně třech desítkách případů. Mimo jiné podle ní přispěl k záchraně života jednoho člověka při vyšetřování případu spojeného s nebezpečným gangem. Konkrétnější Macalíková být odmítla.

Spyware se dostává ke sledovaným cílům prostřednictvím kombinace škodlivých odkazů, infikovaných dokumentů nebo přes pornografické stránky, či dokonce jako aplikace pro věřící pod názvy korán nebo bible. Jakmile je tajně nainstalován, program sleduje veškerou činnost prováděnou na konkrétním přístroji.

Špionážní software = miliónový byznys

Kauza okolo uniklé databáze Hacking Teamu ukazuje, jak tenká je hranice mezi počítačovými bezpečnostními experty a plnokrevnými hackery. I když by se mohlo na první pohled zdát, že zmiňovaná italská společnost má blíže k tomu druhému, ve skutečnosti zaměstnanci Hacking Teamu pracovali na obou stranách barikády. Milióny si tak nechali vyplácet dvakrát.

Z uniklé databáze, která obsahuje stovky gigabajtů dat, totiž vyplývá, že nezanedbatelnou část příjmů společnosti Hacking Team tvoří ty z auditorské činnosti. Kromě vývoje šmírovacích programů totiž italský podnik hodnotil a prověřoval zabezpečení webových stránek i interních systémů firem prakticky ze všech koutů světa.

My jsme ti hodní.
šéf Hacking Teamu David Vincenzetti

Detailní plány zabezpečení tak dostali tito bezpečnostní experti naservírované doslova na dlani. Se všemi těmito znalostmi pak pro ně bylo velmi snadné vytvářet tzv. exploity, tedy speciální programy umožňující získat přístup na nejrůznější weby či služby za účelem napadení zmiňovaných subjektů. [celá zpráva]

Šéf firmy David Vincenzetti v italském listu La Stampa již dříve vysvětlil, že program je používán k boji proti terorismu a vysledování „osamělých vlků”. „My jsme ti hodní,” tvrdil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám