Hlavní obsah

Hackerské útoky na USA budou pokračovat, tvrdí šéf amerických tajných služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Počítačové útoky na Spojené státy budou pravděpodobně pokračovat a způsobí větší škody. Je to částečně dáno i skutečností, že hackerům prakticky nehrozí žádný postih. Bezpečnostnímu výboru Sněmovny reprezentantů to ve čtvrtek sdělil šéf amerických tajných služeb James Clapper.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Šéf amerických tajných služeb James Clapper (v popředí)

Článek

Podle agentury AP mluvil především o nedávno zveřejněném útoku na osobní data federálních zaměstnanců, který byl veden patrně z Číny. Při něm hackeři ukradli údaje o 22 miliónech současných a bývalých vládních zaměstnanců, dodavatelů a uchazečů o zaměstnání. Pokud vláda hackery neodstraší, budou podle Clappera tyto útoky pokračovat.

Šéf tajných služeb zároveň varoval, že krádež by mohla ohrozit členy americké rozvědky v zahraničí operující v utajení. Zatím ale nejsou žádné důkazy o tom, že by byla zcizená data "hanebně" zneužita, dodal Clapper.

O přístup k citlivým údajům v USA se podle něj stále častěji pokoušejí cizí tajné služby, především ruské, čínské, íránské a severokorejské.

Ředitel Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Michael Rogers výboru sdělil, že jeho úřad zatím nemá důkazy o dalších severokorejských útocích na americké firmy, jako byl loňský útok na společnost Sony Pictures. Severokorejské útoky podle něj cílily na jiné země, které ale nejmenoval.

Velké dělo děsí bezpečnostní experty

Číňané se pomalu stávají počítačovou velmocí. Už nějakou dobu používají sofistikované technologie, které jim umožňují efektivně cenzurovat internet. V uplynulých týdnech se ale v jejich arzenálu objevila i kybernetická zbraň, jež si díky svým obřím rozměrům vysloužila přezdívku Velké dělo.

Tato kybernetická zbraň v podstatě představuje útok typu Distributed Denial of Service (DDoS), při kterém se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla takový nápor nezvládne a přestane uživatele obsluhovat.

Jisté je to, že Velké dělo zvládne s ohledem na svou velikost zasáhnout prakticky libovolný cíl na internetu. A i větší weby a služby, jako jsou například sociální sítě nebo internetové bankovnictví, budou mít co dělat, aby se mu ubránily. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám