Hlavní obsah

Miliónům Čechů se snaží přes virus v e-mailu vysát účty

Novinky, zgl

Od pondělí se českým internetem šíří nová vlna nevyžádaných e-mailů. Jejich prostřednictvím se podvodníci snaží vystrašit příjemce opletačkami s dluhy a nepozorovaně jim přitom do počítače propašovat virus. Ten jim pak má pomoci z oběti vylákat přístup k internetovému bankovnictví, varovala Česká spořitelna. Podle bezpečnostních analytiků jde o jednu z nejmasivnějších kampaní poslední doby.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

I pozornější uživatelé mohou mít problémy odhalit to, že jde skutečně o podvod.

Článek

„S politováním Vás informujeme, že banka obdržela od společností ***, u které jste dřív nakoupil na splátky, závazný požadavek o srážení z bankovního účtu dlužníka,“ stojí hned v úvodu nevyžádané zprávy.

V příloze mají být umístěny dokumenty, které dokazují vznik pohledávky. „Přílohu v žádném případě nestahujte ani neotevírejte a zprávu rovnou smažte! Obsahuje totiž škodlivý kód, který následně zaviruje váš počítač,“ varovali zástupci České spořitelny.

Foto: Česká spořitelna

Škodlivý kód v napadeném počítači klientovi nabízí po přihlášení do internetového bankovnictví instalaci mobilní aplikace.

„Škodlivý kód v napadeném počítači klientovi nabízí po přihlášení do internetového bankovnictví instalaci mobilní aplikace. Důrazně upozorňujeme, že Česká spořitelna žádnou takovou bezpečnostní aplikaci nenabízí,“ doplnili zástupci banky.

E-mail mířil k miliónům Čechů

Podle společnosti Alwil, která distribuuje antivirový program Avast, může tento podvodný e-mail napáchat mnoho škod. Mířil totiž k miliónům Čechů.

„Bohužel je aktuální kampaň jednou z nejmasivnějších z poslední doby. Příslušný e-mail mířil k miliónům českých uživatelů internetu,“ podotkl Roman Veselý, specialista na bezpečnostní produkty společnosti Alwil.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

„Podvodníci jsou přitom navíc poměrně sofistikovaní, protože průvodní text byl psán gramaticky téměř správnou češtinou, a v tomto ohledu tedy nevzbudil v každém podezření; nakonec pár pravopisných chyb občas nacházíme i v legitimní korespondenci,“ konstatoval Veselý.

Ve zprávě se navíc podvodníci zastřešují skutečně existujícími obchody, jako jsou například Mall, Hogner či Miele. I pozornější uživatelé tak mohou mít problémy odhalit to, že jde skutečně o podvod.

Podnikatel přišel o statisíce

Podobné nevyžádané zprávy není radno podceňovat. Své o tom ví podnikatel z Náchodska, který kvůli podobnému e-mailu přišel o několik set tisíc korun. Tím, že otevřel přílohu, otevřel počítačovým pirátům zadní vrátka do svého systému.

„Přílohou tohoto e-mailu byl zazipovaný soubor označený jako faktura. Poté, co se muž snažil přílohu otevřít, což se mu nepodařilo, došlo k zavirování počítače. Následující den neznámý pachatel dvěma dílčími transakcemi převedl neoprávněně již zmíněné finanční prostředky,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Po muži, který peníze z účtu náchodského podnikatele vybral, policisté pátrají. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám