Hlavní obsah

Speciální náramek vás identifikuje podle tlukotu srdce

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepohodlné zadávání tajné kombinace znaků při přihlašování do systému je definitivně out. Na jeho místo se čím dál důrazněji tlačí nejrůznější biometrická zařízení. Ta se díky technologickému pokroku dají snadno zabudovat i do mobilních telefonů nebo módních doplňků. Jednou z nejžhavějších novinek s ambicemi nahradit zastaralá hesla, je elegantní náramek se senzorem na měření tlukotu srdce.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Po aktuálním iPhone 5, který identifikuje svého majitele spolehlivě pomocí čtečky otisků prstů, se o pozornost uživatelů počítačů, smartphonů nebo tabletů uchází další technologie s potenciálem reálně zvýšit bezpečnost soukromí a dat uživatelů. Projekt, za nímž stojí torontský start-up Bionym, spoléhá na zcela originální typ identifikace.

Do náramku se autorům podařilo umístit elektrokardiogram. Tedy přístroj, který běžně slouží k vyšetření srdce v nemocnici. Tlukot srdce je totiž u každého člověka jedinečný. Rytmus lze pomocí miniaturního snímače zabudovaného v náramku na ruce převést do matematického vzorce, a následně použít k identifikaci uživatele.

„Váš unikátní kardiozáznam může nahradit PIN, hesla a také klíče nebo karty,“ tvrdí autoři nápadu. Produkt pojmenovaný Nymi, který v přepočtu stojí 1600 korun, bezdrátově komunikuje se zařízeními, jež má na dosah. Jakmile se tedy objevíte v blízkosti svého mobilního telefonu nebo počítače, automaticky se odemknou. V případě, že vám někdo ukradne smartphone i náramek, Nymi to pozná a zloděje do systému nepustí.

Náramek dokáže spolupracovat s Androidem, iOS i Mac OS X a na trhu by se měl objevit v příštím roce. Podle odborníků na počítačovou bezpečnost by Nymi mohl najít využití zejména v rámci tzv. dvoufaktorové autentizace. Tedy v systémech, kde je pro ověření totožnosti potřeba kromě hesla prokázat se i druhým faktorem. Tím může být třeba jednorázové heslo poslané na mobilní telefon, nebo právě biometrický faktor.

Reklama

Výběr článků

Načítám