Hlavní obsah

Zrychlete si počítač

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek: Někteří uživatelé si často sníženou rychlost svého počítače vysvětlují nejrůznějšími infekcemi malwaru. Ne vždy to je pravda. Moderní škodlivé kódy totiž jejich autoři vyvíjejí tak, aby za sebou zanechávaly co nejméně stop a zůstaly neodhaleny. Pokud váš počítač startuje nebo pracuje příliš pomalu, důvod může být úplně jinde. Přečtěte si pár tipů, jak můžete bezpečně přeřadit na vyšší rychlost bez nutnosti investice do výkonnějšího hardwaru.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

1.    Zbavte se prachu

Dnešní počítače jsou zábavné přístroje, které umějí přehrávat filmy, hudbu, ukládat fotografie a další vymoženosti, o nichž si jejich předchůdci před mnoha lety mohli nechat jenom zdát. Jedno pravidlo však platí dnes stejně jako tehdy. Prach je nepřítel počítačů a stlačený vzduch je nepřítel prachu. Kupte si sprej se stlačeným vzduchem a profoukněte vnitřnosti vašeho PC. Zabráníte tak jeho přehřívání, a tím pádem i zpomalování výkonu jednotlivých komponent.

2.    Proveďte diagnostiku

Nástroj „Index uživatelských zkušeností“ je přímo zabudován do operačního systému Windows. Sice není úplně dokonalý, ale může najít náznaky toho, co zpomaluje váš počítač. Klikněte na tlačítko Start, a poté na příkaz Ovládací panely. Do vyhledávacího pole zadejte například výraz Hodnocení výkonu a otevřete nabízené okno „Informace o výkonu a nástroje“. V něm je každá komponenta hodnocena pomocí skóre od 1 do 7.9, přičemž platí, že čím vyšší, tím lepší. Součástka s příliš nízkými čísly je pak hlavní kandidát na výměnu.

3.    Vše aktualizujte

Pro pravidelné aktualizace existují především bezpečnostní důvody – kyberzločinci často zneužívají děr ve starších verzích internetových prohlížečů nebo PDF čteček. Zapnutí automatických aktualizací by proto mělo být samozřejmostí. Je-li váš počítač pomalý, vyplatí se věnovat provedení aktualizací nějaký čas, neboť u novějších verzí je často vývojáři vyladěn výkon a rychlost aplikace.

 4.    Vymažte zbytečný software

Nepořádek v programech bývá mimořádně častým viníkem zpomalení počítače. Zkuste vymést staré smetí v podobě nejrůznějšího freewaru, sharewaru a zkušebních verzí aplikací, které už nepoužíváte, a počítači teď jenom překážejí. Narazili jste při úklidu na program, o kterém nevíte, co je zač? Odinstalujte ho. Pokud ho náhodou někdy v budoucnu zase budete potřebovat, z internetu si během chvíle můžete stáhnout jeho nejnovější verzi.

5.    Používejte kvalitní bezpečnostní program

Váš počítač může brzdit i zbytečně pomalý antivirový program, vyberte si proto nějaký kvalitní a ověřený. Například společnost ESET nedávno uvedla nejnovější verzi svého produktu pro domácnosti ESET Smart Security 7. Toto bezpečnostní řešení se může pochlubit nízkými nároky na výkon, tudíž vám umožní používat počítač bez zbytečných zpomalení. Nechybí ani oblíbený herní režim, díky němuž si můžete užít hraní počítačových her bez upozorňujících oken.

Společnost ESET navíc připravila podzimní akční nabídku pro nové zákazníky 3 roky za cenu 2. Všichni, kdo si do konce roku 2013 zakoupí licenci některého z produktů ESET pro firmy nebo domácnosti (s výjimkou ESET Family Security Pack), získají ochranu proti virům na tři roky za stejnou cenu, jako stojí ochrana na dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám