Hlavní obsah

Hackeři napadli počítače Microsoftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menší část počítačů americké společnosti Microsoft napadli hackeři, klientská data ale patrně ohrožena nebyla. Způsob, jakým byly bezpečnostní prvky prolomeny, se podle sdělení firmy podobal útokům, o nichž už dříve informovala společnost Apple nebo provozovatel komunitní sítě Facebook.

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer

Článek

Největší světový výrobce softwaru na jednom ze svých blogů sdělil, že zasaženy byly také některé počítače obchodní divize, která vyvíjí software Mac. Do počítačů se dostal takzvaný malware, tedy škodlivý software, který může páchat další škody. Firma zkoumá, jak se tam dostal.

Microsoft nesdělil, kdy přesně se incident stal, uvádí pouze, že to bylo nedávno. Rozhodl se prý o napadení počítačů neinformovat hned, aby měl čas v klidu o útoku nashromáždit co nejvíce informací.

"Tento druh kybernetického útoku není ničím překvapivým pro Microsoft ani pro další firmy, které se musejí potýkat s odhodlanými a neúnavnými protivníky," napsal na firemním blogu hlavní manažer divize Trustworthy Computing Security Matt Thomlinson.

Obětí útoku je více

Cílem sofistikovaného útoku malwaru, který se do počítačů podle některých firem dostal prostřednictvím internetových stránek pro vývojáře softwaru, byly v minulých týdnech také společnosti Apple a Facebook. [celá zpráva]

Podle zástupců sociální sítě se hackerům podařilo tímto způsobem napadnout daleko více počítačů. „Je zřejmé, že také další firmy se nedávno staly obětí stejně sofistikovaného útoku,“ konstatovali bezpečnostní experti s tím, že s dotčenými společnostmi již spolupracují na řešení infiltrace.

Podle agentury Reuters však stopy po hackerech směřují do Číny.

Útoku hackerů čelila na přelomu ledna a února také sociální síť Twitter. Odcizit se jim podařilo na 250 tisíc přístupových údajů, a to včetně e-mailových adres. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám