Hlavní obsah

Antivirový program používá jen každý druhý člověk

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý druhý uživatel čelil na internetu nějakému riziku, avšak pouze třetina lidí je ochotna podnikat kroky k ochraně svých dat. Pouze 53 % lidí používá antivirový program a firewall jen 44 %. Vyplývá to z celosvětové studie bezpečnostní gramotnosti nazývané Computing safety index společnosti Microsoft.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Statistika amerického počítačového giganta, která byla vypracována k příležitosti úterního Dne bezpečnějšího internetu, poukázala na to, že téměř polovina uživatelů (42 %) dbá na softwarové aktualizace svých osobních počítačů. Pouze 28 % lidí však věnuje stejnou pozornost i updatům mobilních telefonů a počítačových tabletů.

Třetina z více než deseti tisíc respondentů (28 %) uvedla, že se vyhýbá používání veřejně přístupných bezdrátových sítí na svých mobilních zařízeních. Krádeže svého hesla se obává 47 % lidí, nicméně pouze 38 % uživatelů se aktivně zajímá o nové způsoby, jak se před počítačovými piráty a viry chránit.

"Chytrý telefon, notebook i počítač jsou uložišti důvěrných informací a citlivých dat, proto jej musíme chránit stejně jako například čísla platebních karet. Zamykání obrazovky s heslem, používání antiviru nebo pravidelná aktualizace operačních systémů chrání uživatele před možnými hrozbami," uvedl Jakub Chytil ze společnosti Telefónica.

Desatero bezpečného internetu
1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zda funguje.
3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče, nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6. Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám