Hlavní obsah

Ruský superspammer skončil ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jerevan

Soud v Arménii odsoudil ve čtvrtek ke čtyřem letům vězení Rusa Georgije Avaněsova, který v minulých letech poslal spamy na 30 milionů počítačů, uvedla BBC.

Foto: Novinky

Reklama na léky tvoří drtivou většinu spamu.

Článek

Avaněsov byl souzen v Arménii, protože byl zatčen na letišti v Jerevanu. Podle BBC je rozsudek nad Avaněsovem pro Arménii přelomový, jde prý o prvního odsouzeného počítačového piráta v této zemi.

Avaněsov napadl celkem 30 miliónů počítačů, protože vytvořil takzvaný botnet, který umí plnit příkazy útočníka zadávané z jiného počítače. Ve svém "nejlepším" období program, kterému vyšetřovatelé dali název Bredolab, vysílal denně přes tři miliardy nevyžádaných e-mailů.

Síť si také najali jiní kyberpiráti, kteří ji využívali k útokům na webové stránky nebo k reklamě na falešné antivirové programy a rozesílali jejím prostřednictví vlastní spam a viry. Bredolab svému 27letému stvořiteli dokázal vydělat měsíčně okolo 100 000 eur (přes 2,5 milionu korun).

V říjnu 2010 nad botnetem získala kontrolu nizozemská policie a postupně se jí podařilo zjistit, kdo ho ovládá. Avaněsov se vyšetřování snažil mařit, podnikal internetové útoky na policii, ale vládu nad Bredolabem se mu znovu získat nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám