Hlavní obsah

Anonymous se chlubí cennou trofejí, vyřazením webu CIA

– Washington • Aktualizováno

Internetová stránka americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) byla v pátek nepřístupná. K zodpovědnosti se přihlásili hackeři z hnutí Anonymous, kteří prý na web zaútočili. Informovala o tom v sobotu agentura AFP.

Anonymous napadli webové stránky CIA

 
Článek

Na web cia.gov se v pátek odpoledne nebylo možné dostat. Později se na jiné stránce podle AFP objevilo vyjádření, že web CIA je nepřístupný. Mluvčí CIA Preston Golson podle deníku The Washington Post uvedl, že CIA "tyto zprávy prověřuje".

"CIA Tango Down," oznámila podle AFP skupina Anonymous na svém účtu na Twitteru s odkazem na žargon zvláštních sil. Použitý výraz označuje porážku nepřítele. Další vysvětlení prý skupina nenabídla.

Hackeři z hnutí Anonymous v lednu krátce vyřadili z provozu weby amerického ministerstva spravedlnosti a amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Šlo o odvetu za dřívější uzavření světového serveru pro sdílení souborů megaupload.com americkými úřady. Ty jej chápou jako uzel šíření pirátských kopií autorských děl a jeho vedení obvinily z porušování zákonů o ochraně duševního vlastnictví.

Hnutí také stálo v čele nedávných útoků počítačových pirátů proti webům institucí a politických stran v Polsku, Česku a dalších evropských zemích, které koncem ledna podepsaly kontroverzní mezinárodní smlouvu proti padělkům ACTA. Smlouva se týká i boje proti počítačovému pirátství.

Začátkem února hackeři z Anonymous zveřejnili záznam telefonátu, ve kterém vyšetřovatelé FBI a londýnského Scotland Yardu debatují o taktice boje s hackery, včetně členů Anonymous.

Dohoda ACTA

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - Obchodní dohoda proti padělkům) si klade za cíl bojovat proti kopiím, ať už jde o falšované léky nebo napodobeniny kabelek. Jako první mezinárodní smlouva stanovuje pravidla pro ochranu duševního vlastnictví v prostředí, kterému dominuje elektronická komunikace.

Hlavním cílem dohody je zajistit vyšší mezinárodní standardy vymáhání práv duševního vlastnictví, které rozšiřují nynější základy této ochrany obsažené v dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví TRIPS. Doposud se k dohodě připojily například Spojené státy, Japonsko, Austrálie nebo třeba Jižní Korea, nyní se čeká na podpis Evropské unie, Mexika a Švýcarska.

Dohodu ACTA na konci ledna v Tokiu podepsali zástupci celkem 22 států Evropské unie včetně České republiky. Podpis, který na dohodu připojili mimo jiné i zástupci Velké Británie, Rakouska, Francie a Itálie, nenabývá rovnou právní účinnosti. O nové legislativě bude nejprve ještě jednat Evropský parlament. Podle zástupců hnutí Anonymous legislativní schválení této dohody povede k cenzuře internetu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Hackeři zablokovali stránky Sněmovny

Po úřadu české vlády napadli ve středu hackeři také internetové stránky Sněmovny. Zhruba od půl čtvrté jsou stránky zahlceny, takže nejsou téměř přístupné....

Výběr článků

Načítám