Hlavní obsah

Hackeři zablokovali stránky České protipirátské unie

• Aktualizováno
Novinky, mif

Čeští a slovenští hackeři z hnutí Anonymous po vzoru svých zahraničních kolegů v pondělí zablokovali stránky České protipirátské unie. Útok je součástí odplaty za zablokování serveru Megaupload, kvůli čemuž hackeři již minulý týden napadli stránky FBI, Bílého domu, hudebních vydavatelství a ochránců autorských práv.

Foto: Novinky

Stránky cpufilm.cz

Článek

„Naše cíle jsou jednoznačné. Chceme dokázat, že Anonymous jsou silní v Česku i na Slovensku,“ uvedl pro server Živě.sk jeden ze členů hackerského hnutí.

Krátce po 18. hodině byly stránky České protipirátské unie nedostupné, provoz na nich se obnovil později večer.

Při útocích hackeři z Anonymous využívají nejčastěji techniku nazývanou DDoS (Distributed Denial of Service). V praxi takový útok probíhá vždy podle stejného scénáře. Tisíce počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je skupina především kvůli útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks.

Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard. Naposledy začátkem ledna spustila skupina portál na odhalování neonacistů nazi-leaks.net, který má přinášet výbušné informace z krajně pravicové scény.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám