Hlavní obsah

Počítače ohrožují viry šířící se přes USB flash disky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrozšířenější počítačovou hrozbou na světě byl v září INF/Autorun (5,5 %). Jde o směs hrozeb šířících se přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Eset.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pronikat do počítačů se viru INF/Autorun daří již od loňského roku, v září dokázal nakazit 6,49 % počítačů. Přitom bránit se před ním uživatelé mohou poměrně jednoduše.

„Pro zabránění šíření malwaru zneužívajícího soubor Autorun.inf stačí jen zakázat automatické spouštění vložených médií ve Windows, přičemž Windows 7 tuto možnost mají deaktivovanou přímo v základním nastavení,“ uvedli již dříve zástupci Esetu.

Druhou příčku obsadil podle zářijových statistik zákeřný červ Conficker (3,65 %). Zatímco první verze Confickera odkazovala na doménu, která je známá jako centrum šíření spyware a falešných antivirových produktů, aktuální varianta je daleko nebezpečnější.

Nová verze instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Červ je naprogramován tak, že poté, co se usadí v počítači, se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu spolu s falešným programem na ochranu proti virům.

V první desítce se objevily také počítačové hrozby nazývané Dorkbot, Sality, Iframe.B, Autoit, Scrinject.B.Gen, Ramnit, PSW.OnLineGame či TrojanDownloader.Iframe.NKE. Jim se během minulého měsíce podařilo nakazit minimálně jedno procento počítačů z celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám