Hlavní obsah

Antivirová ochrana i pro hráče

Novinky, Petr Bořuta (Zdroj: eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Jedno z nejčastějších řešení, když se hra začne „sekat“? Vypnutí antimalwarové ochrany. Hraní online ale přináší rizika v podobě trojanů a keyloggerů, vypnutí ochrany počítače během hraní je proto velmi nerozumným rozhodnutím.

Článek

Hackeři si zcela logicky vybírají místa, kde mohou útočit na co nejvíce uživatelů najednou. Počet hráčů online her se počítá na stovky milionů a číslo stále roste. Jednu z nejpopulárnějších her, World of Warcraft, hraje dle údajů z října 2010 více jak 12 milionů uživatelů.

Největší hrozbou pro uživatele je krádež citlivých bankovních údajů a hesel. Nebezpečí číhá i na velkých sítích, u kterých se předpokládá dostatečná úroveň zabezpečení. Na konci dubna byly ukradeny údaje asi 100 milionům uživatelů sítí Sony PlayStation Network, Qriocity a Sony Online Entertainment.

Nebezpečím pro hráče na sítích je především „cheatování“ (nedovolená modifikace, podvádění), které může vyžadovat nebezpečné přizpůsobení softwaru. Další hrozbou jsou nechráněné složky, ke kterým se můžou dostat ostatní uživatele a přepisovat je. Hráči jsou vystaveni i sociálnímu inženýrství.

Nebezpečí však nehrozí jen na sítích. Pro běžné uživatele představují hrozbu různé jednoduché flashové hry. U programu Flash Player se totiž poměrně často vyskytují různé kritické zranitelnosti, které umožňují spuštění škodlivého kódu. Časté jsou i takzvané SQL injection útoky a XSS útoky. XSS útokům je podle některých údajů vystaveno více jak 60 % všech webových stránek. Útočníci zneužívají XSS zranitelností na stránkách k tomu, aby na ně vložili vlastní škodlivý kód.

Častým řešením zpomalení systému při hraní online her je vypnutí bezpečnostní ochrany. To se ale může stát osudným. Řešení, která představují minimální zátěž pro systém, existují. Dle zjištění respektované organizace PassMark vykazují produkty ESET mezi porovnatelnými produkty nejnižší vliv na start počítače i internetového prohlížeče. Další testovací instituce, Virus Bulletin připisuje produktům ESET nejkratší zpoždění při otevírání souborů.

Oblibu mezi hráči her dokazují i výzkumy. Mezi uživateli Steamu, jedné z nejoblíbenějších herních platforem na světě, byl ESET k dubnu 2011 druhým nejpoužívanějším bezpečnostním řešením.

BETA verze produktů ESET NOD32 Antivirus 5 a ESET Smart Security 5, které jsou určeny domácnostem, kromě zmíněných výhod v podobě minimálního zpomalení systému navíc přinášejí i novou funkci herního režimu. Pokud je určitý program spuštěn na celou obrazovku, ESET se automaticky přepne do tichého režimu. Oba programy šetří systémové prostředky a uživatelé se mohou soustředit na hraní her či důležitou práci bez rozptylování v podobě vyskakovacích oken. ESET Smart Security 5 BETA i ESET NOD32 Antivirus 5 BETA jsou k dispozici pro veřejné testování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám