Hlavní obsah

České banky ohrožují hackeři, z klientů lákají data o účtech

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku dubna varovala Česká spořitelna své klienty před podvodnými e-maily, které lákají z klientů citlivé údaje o platebních kartách a internetovém bankovnictví. Nyní obdobným phishingovým útokům čelí také ING Bank. Uvedl to Libor Vaníček, ředitel odboru retailového bankovnictví.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Podvodné e-maily se snaží vytvořit dojem, že jejich odesílatelem je ING Bank. Obsahují odkaz na stránku, která vás navádí k zadání vašich osobních zabezpečovacích prvků. Podvodný e-mail má ve svém těle hypertextové odkazy, které vás zavedou na stránky, kde musíte uvést své osobní zabezpečovací údaje,“ uvedl Vaníček.

Na podobné e-maily by klienti podle něj neměli vůbec reagovat. „Pokud obdržíte e-mail, který má výše uvedené znaky, v žádném případě na něj neodpovídejte a neotevírejte odkazy v něm uvedené,“ varoval zástupce ING s tím, že v případě podezření mají lidé neprodleně kontaktovat banku.

"Pokud jste již na podobný e-mail zareagovali, rovněž nás prosím kontaktujte na bezplatné telefonní lince 800 159 159, kde vám operátoři nabídnou možnost bezplatné změny hesla nebo blokace účtu a vygenerování nových přístupových prvků," dodal Vaníček.

Stejný scénář měly také podvodné česky psané e-maily cílené na klienty České spořitelny. V nich podvodníci nabádali k přihlášení ke svému účtu prostřednictvím odkazu ve zprávě. Když ale na něj uživatel kliknul, byl přesměrován na podvodnou stránku.

Phishing se v Česku rozmáhá

Podobné problémy s hackery a phishingem nejsou v České republice ničím výjimečným.

Česká spořitelna čelila podobným phishingovým útokům už v roce 2008. Útočníci se tehdy snažili vylákat z jejích klientů přihlašovací údaje, pomocí kterých by se dostali k účtům. [celá zpráva]

Na začátku roku se s podobnými problémy potýkala také Raiffeisenbank. Loni zase potrápily podvodné e-maily uživatele aukčního portálu Aukro.cz. Phishingová zpráva vyzývala k obnově registračních údajů, přitom ale uživatele dovedla na falešnou internetovou stránku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám