Hlavní obsah

Internetem v roce 2010 kolovalo 286 miliónů škodlivých programů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačovým pirátům se v loňském roce dařilo, do internetového oběhu propašovali přes 286 miliónů škodlivých programů. Tvůrci virů se také více soustředili na mobilní zařízení, jen za loňský rok počet parazitů pro chytré telefony a počítačové tablety vzrostl téměř o polovinu. Vyplývá to z analýzy Internet Security Threat, kterou vypracovala antivirová společnost Symantec.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V roce 2010 podle Symantecu výrazně stoupl počet útoků prostřednictvím internetových stránek – a to ať už falešných nebo nakažených webů. Dramatický růst (93 %) způsobil rozmach služeb pro zkracování URL adres.

Objeveno bylo také daleko více bezpečnostních trhlin v různých programech. „Zaznamenali jsme v roce 2010 více zranitelností než kdykoli dříve,“ uvedl Jakub Jiříček ze společnosti Symantec s tím, že celkem bylo odhaleno přes 6200 zranitelností.

Hackerům se podařilo pokořit i světový rekord. Vytvořili síť zotročených počítačů (tzv. botnet), která čítala přes milión PC. Ostatní velké botnety přitom zpravidla čítají „pouze“ stovky tisíc počítačů. Největší botnet Rustock se nicméně podařilo letos v březnu odstavit, díky čemuž klesl počet nevyžádané pošty o 33,6 % na 33 miliard emailů denně.

Zotročené počítače jsou pro podvodníky zlatý důl, ovšem pouze v případě, že jich dokážou infikovat trojskými koňmi dostatek. „Zaznamenali jsme na fórech podzemní ekonomiky reklamu, která lákala na cenu 15 USD za 10 000 infikovaných počítačů. Botnety se obvykle používají k rozesílání spamu nebo ke kampaním na falešný software - například vybízí ke koupi falešného antiviru, ale ve stále větší míře se používají k útokům DDoS,“ uvedl Jiříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám