Hlavní obsah

Škodlivý program si střílí z uživatelů: nabádá je, aby nekradli software

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi mobilními telefony s operačním systémem Android se šíří škodlivý program, který varuje uživatele před stahováním pirátského softwaru. Uvedla to antivirová společnost Symantec.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle odborníků Symanteku se již v minulosti podobné případy digitální spravedlnosti objevily. Nový škodlivý program je ale první svého druhu mezi mobilními hrozbami.

Jako většina ostatních programů zaměřených na zařízení se systémem Android se i škodlivý kód Android.Walkinwat tváří jako legitimní aplikace nazvaná "Walk and Text". Avšak namísto očekávaných funkcí se hrozba snaží získat citlivá data z telefonu, jako je jméno, telefonní číslo nebo číslo IMEI mobilního telefonu, která odesílá na externí server.

Následně je uživatel informován, že si stáhl pirátskou verzi aplikace. Navíc aplikace rozešle na všechny kontakty ze seznamu textovou zprávu s anglickým textem: "Ahoj, právě jsem z internetu stáhl pirátskou aplikaci Walk and Text pro Android. Jsem hloupý a stálo mě to pouze jeden dolar. Nekraď jako já!"

Aplikace na závěr vybízí uživatele, ať si překontroluje svůj účet a kupuje z Android Marketu, tedy internetového obchodu s programy pro Android, pouze legitimní aplikace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám