Hlavní obsah

Naštvali jste někoho přes internet? Může vás žalovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Minulý čtvrtek podepsal americký prezident George Bush zákon, na jehož základě je možné potrestat každého, kdo se na vás prostřednictvím webové stránky či e-mailu nevybíravě obořil a zůstal přitom v anonymitě.

Článek

Avšak když se pod své dílko podepíše, tedy sdělí svou pravou identitu například prostřednictvím svého blogu, kde vás vykoupal až po uši, nebo v daném e-mailu, pak se trestného činu nedopustil.

Na základě tohoto "směšného nařízení", jak tento nový zákon nazývá americký server CNET, může být pisatel anonymního dopisu poslán až na dva roky do vězení.

"Použití slova 'annoy' (obtěžovat) je problematické," uvedl americký advokát Marv Johnson. "Co obtěžuje jednu osobu, nemusí vůbec té druhé vadit," dodal.

Co je dle zákona ilegální

Každý, kdo použije zařízení nebo program, který slouží k telekomunikaci nebo jinému typu komunikace, která je přenášena, ať už její část nebo celek, například prostřednictvím internetu, s úmyslem obtěžovat nebo nadávat osobě, která tuto komunikaci přijme a neuvede přitom svou pravou totožnost, může být pokutován, pokud je mladší 18 let, nebo uvězněn na maximálně dva roky, či obojí, říká nový americký zákon H. R. 3402.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám