Hlavní obsah

Mobilní síť třetí generace spustí Eurotel ještě letos

Právo, Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Eurotel spustí UMTS ještě v tomto roce. Přidal se tak k mobilnímu operátoru T-Mobile, který sítě třetí generace uvede v podobném termínu. Zákazníci obou firem budou mít možnost se nejen slyšet, ale také prostřednictvím patřičných mobilních telefonů, i vidět.

Článek

"Zákazníkům přineseme mnoho nových služeb, založených na širokých multimediálních předpokladech sítě UMTS, které vycházejí z možností vysokorychlostního přenosu dat. Synonymem nové generace se stane přenos obrazu v reálném čase. Lidé se konečně při běžném telefonování budou mít možnost nejenom slyšet, ale i vidět," uvedl Stanislav Kůra, ředitel pro širokopásmové služby Eurotelu.

Eurotel bude nabízet mobilní přenos dat pomocí technologie UMTS - HSDPA (High Speed Downlink Pocket Access). Jeho klienti tak získají mobilní přístup k datovým službám o rychlosti 1,8 Mbit/s, která se do dvou let zvýší až na 14,4 Mbit/s.

Řešení HSDPA dodá Eurotelu společnost Nokia. Jde o softwarovou modernizaci stávající sítě na úroveň sítí třetí generace, díky níž dosáhnou datové přenosy v první fázi rychlostí kolem 1-2 Mb/s.

Úsilí vrcholí také v T-Mobile

Licenci na UMTS mají také oba další čeští mobilní operátoři. T-Mobile v červnu oznámil, že svou síť třetí generace spustí do konce letošního roku. [celá zpráva] Klientům pak umožní připojení k internetu rychlostí až 2,2 megabitu za sekundu. Půjde o technologii TDD od společnosti IP Wireless.

Připojit se na tuto síť bude zpočátku možné jen v Praze, ale do léta 2006 se tato možnost rozšíří na téměř polovinu české populace. Mobilní širokopásmové služby pak už bude T-Mobile nabízet v 85 městech a později i na venkově.

Jaké budou tarify UMTS zatím Eurotel i T-Mobile tají, a zřejmě je zveřejní až na podzim. Nejpozději v lednu 2008 pak musí UMTS spustit i Oskar, který získal zbývající třetí licenci od Českého telekomunikačního úřadu až letos, a zaplatil za ni dvě miliardy korun. [celá zpráva]  

V Německu jsou služby operaátora T-Mobile spojené s přenosy přes sítě UMTS dostupné od 10 eur (asi 300Kč).  [celá zpráva]  

Reklama

Související články

T-Mobile slíbil spustit UMTS do konce roku

Mobilní operátor T-Mobile předběhl své dva konkurenty a oznámil, že síť přenosu dat UMTS spustí do konce roku 2005. Nejprve v Praze, do léta 2006 by společnost...

Výběr článků

Načítám