Hlavní obsah

Sítě UMTS v Německu dostupné za 10 eur měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá společnost T-Mobile International začala na mobilních telefonech nabízet službu rychlého připojení k internetu. Novinka je zatím dostupná pouze v Německu, brzy ji ale budou mít k dispozici uživatelé v dalších zemích včetně České republiky. Služba je nabízena pod názvem web'n'walk. Dostupná je předplatitelům, kteří za ni platí deset eur měsíčně (asi 300 Kč).

Článek

T-Mobile je součástí telekomunikační společnosti Deutsche Telekom a novou službu nabízí pod názvem web'n'walk. Přístup na internet T-Mobile klientům umožňuje prostřednictvím své sítě třetí generace.

Český T-Mobile minulý týden oznámil, že datovou mobilní síť třetí generace spustí letos na podzim a bude tak prvním provozovatelem UMTS na českém trhu. Firma chce do konce letošního roku nabídnout rychlé datové přenosy umožňující například stahování videa, on-line hraní her či rychlý přístup k internetu o rychlosti až 2,2 Mbit/s zhruba třetině populace, v polovině roku 2006 pak v 85 tuzemských městech. Licence od ČTÚ firmě a konkurenčnímu Eurotelu nařizuje nabídnout UMTS do ledna 2007.

Konkurence příchod UMTS ještě neoznámila

Konkurenční operátoři zatím termín spuštění UMTS neoznámili. Eurotel a T-Mobile koupily licence pro UMTS dohromady za 7,4 miliardy korun. Oskar letos za licenci zaplatil dvě miliardy korun a síť musí spustit do ledna 2008.

Sítě třetí generace obecně nabízejí rychlejší přenos dat a obrázků než starší systémy. Operátoři ale zavádění služeb třetí generace zpočátku oddalovali, protože neexistovala široká nabídka vhodných přístrojů. Nyní podle agentury AP získávají nové sítě na popularitě.

UMTS do konce roku i v ČR

Šéf T-Mobile René Obermann předpokládá, že do konce příštího roku bude novou službu využívat více než 100 000 lidí. Do konce letošního roku bude služba přístupná vedle České republiky rovněž uživatelům v Británii a Nizozemsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám