Hlavní obsah

Hardware 29/2005: Asus M6V zvládne i náročné hry

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud přemýšlíte o koupi multimediálního notebooku, možná vám napoví následující recenze modelu M6V společnosti ASUS. Přístroj nabízí uživateli velmi dobrou grafickou kartu a také technologii Intel Centrino, která je zárukou jeho maximální mobility a vysokého výkonu.

Článek

Univerzální notebook, na kterém je možné kromě seriózní práce občas zahrát bez odříkání nějakou tu oblíbenou hru. Tak by se dal ve zkratce charakterizovat přenosný počítač M6V společnosti ASUS. Bohužel taková stručnost ani v nejmenším neukazuje možnosti zástupce vyšší střední třídy notebooků. Budeme se na něj muset tedy podívat trochu zblízka.

Design

Vzhled laptopu je střídmý, líbivý, působí dynamicky a hlavně je reprezentativní. Každý se za ním otočí a každý se o něj bude byť skrytě zajímat. Ono je opravdu proč.

Tělo klínovitého tvaru o rozměrech 354 x 273 x 22-34 mm je vyrobenó ze slitiny hořčíku a hliníku, což zaručuje jeho větší odolnost proti odření a proražení.

Klávesnice je vyvedena v černé barvě a na rozdíl od konkurenčních Acerů není anatomicky zahnuta. Ničemu to naštěstí nevadí. Psát se na ní dá stejně pohodlně.

Touchpad je umístěn lehce vlevo, aby při psaní nepřekážel. Dvě tlačítka jej jakoby obepínají, což vypadá opravdu pěkně. Nad klávesnicí naleznete tlačítko pro zapnutí notebooku a také několik programovatelných kláves.

Na levé straně jsou velmi přehledně uspořádána tlačítka pro přehrávání hudby a ovládání optické mechaniky, zdířky pro sluchátka a mikrofon, dva USB porty a v neposlední řadě DVD vypalovačku.

Hardware

Notebook byl poháněn velmi výkonným procesorem Intel Pentium M pracujícím na frekvenci 1860MHz, který je postačující snad pro jakoukoliv myslitelnou práci. Protože na přístroji nalezneme samolepku Intel Centrino, nemohla mu chybět ani bezdrátová síťová karta Intel Wireless s podporou standardů 802.11b/g a čipová sada i915PM.

Dalšími želízky v ohni byla operační paměť DDR2 o velikosti 512MB v dvoukanálovém režimu (2x256), 80GB pevný disk (5400 ot/min) a hlavně grafická karta ATI X700 s 64MB paměti dovolující spustit i nové hry jako je Half Life2 nebo Far Cry.

Přístroj vše zobrazuje na opravdu dobrém displeji s rozlišením 1400x1050 bodů. Ten ocení především lidé zvyklí na velkou plochu a ti, kteří pracují v CADu nebo programují.

Kdo fandí mobilním telefonům, neobejde se bez rozhraní Bluetooth. M6V jím naštěstí disponuje a není proto problém synchronizovat jej s mobilem či PDA bez kabelů. Navíc jej lze použít pro připojení bezdrátové BT myši.¨

Konektivita M6V je na opravdu slušné úrovni. Než vyjmenovávat, co vše zde naleznete bych radši upozornil na nedostatek - ani na tomto notebooku nenajdete sériový port, který je pro některé z nás stále potřebný. Zato potěší čtyři USB 2.0 porty, televizní výstup a čtečka karet 4 v 1.

Za provozu

Když notebook pustíte, nejdříve si odfrkne a následně sníží otáčky ventilátorů nezbytnou úroveň tak, aby nebyly moc slyšet. Samozřejmě se vzrůstající zátěží se začnou trochu ozývat.

Teplo vyzařované komponentami naštěstí nezahřívá místo, kde jsou obvykle opřené ruce a ty se díky tomu nijak nepříjemně nepotí. Naopak, pokud přístroj vytáhnete z brašny, je na dotek chladivý.

Baterie vydrží při běžné kancelářské práci kolem čtyř hodin, nicméně pokud zapnete bezdrátovou síť, Bluetooth a spustíte něco náročnějšího, začne energie mizet jako louže na slunci.

Závěr

ASUS M6V je opravdu podařeným kousek hardwaru a nezklame ani hráče. Kvůli absenci sériového portu pro něj bohužel někteří lidé nenajdou uplatnění.

Za přibližně 43 000 Kč jde o opravdu slušnou volbu. Svým výkonem šlape na paty i mnohým stolním počítačům a svou mobilitou se řadí ke špičce ve své třídě - 2,6Kg je opravdu sympatická hodnota pro takto vybavený stroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám