Hlavní obsah

Děti se na síti běžně seznamují, špatnou zkušenost má menšina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Starší děti se na internetu celkem běžně seznamují s neznámými lidmi, zejména vrstevníky, asi pětina dětí či dospívajících se s nimi následně i setká. Většinu podobných setkání děti hodnotí pozitivně. Ačkoliv existují rizika, jde o běžnou součást dospívání, upozorňují psychologové z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Psychologové spolupracovali na mezinárodním výzkumu EU Kids Online. V Česku se jej účastnilo více než 2500 dětí a dospívajících od devíti do 16 let. Tazatelé se jich mimo jiné ptali, zda na síti komunikují s neznámými lidmi. Kladně odpovědělo 44 procent dětí. Na osobní setkání pak došlo u 20 procent dětí.

Rodiče se často bojí, že někdo s dítětem na síti naváže důvěrný vztah a následně jej vyzve k setkání za účelem sexuálního či jiného zneužití. "Je ale nutné říct, že navazování kontaktu s cizími lidmi, zejména vrstevníky, je běžnou součástí dospívání v online světě i mimo něj. Dospívající musí být jednoduše opatrní, ať byl kontakt započat kdekoliv, i když se jedná o vrstevníky," uvedl psycholog David Šmahel, koordinátor studie za Česko.

Sexting, šikana či kyberstalking. Děti jsou na internetu lovná zvěř

Bezpečnost

Výzkumníci se dětí a dospívajících ptali také na to, jaké dojmy v nich setkání s novými známými vyvolalo, 77 procent jich hodnotilo setkání pozitivně. V deseti procentech případů byly děti ze setkání trochu rozrušené, pouze z jednoho procenta setkání odcházely dost či hodně rozrušené.

České děti se nejčastěji setkávaly s lidmi, kteří byli přibližně stejně staří jako ony samy. Setkání s dospělými jsou poměrně vzácná – takovou zkušenost má méně než jedno procento dětí.

Facebook je pro mamky. Děti tráví na síti bez kontroly stále víc času

Internet a PC

Psychologové se domnívají, že používání internetu vystavuje děti a dospívající určitým rizikům, která nelze zlehčovat. Zároveň není dobré podléhat panice a vnímat kontakty na internetu nutně negativně, pro řadu dětí a dospívajících jsou totiž přínosné.

"Na co se musíme zaměřit, je s dětmi a dospívajícími o těchto rizicích mluvit a probírat s nimi, jak na internetu i mimo něj komunikovat s neznámými lidmi bezpečně, což platí zejména pro rodiče a školy," uvedla jedna z autorek výzkumu Hana Macháčková.

S moderními technologiemi musí děti pomáhat rodičům

Internet a PC

Desatero bezpečného internetu pro mladistvé

  • Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
  • Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii, a už vůbec ne intimní.
  • Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
  • Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
  • Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
  • Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
  • Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
  • Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
  • Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
  • Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám