Hlavní obsah

Bitcoin je blud, který láká šarlatány, tvrdí Buffett

Novinky, mif

Ostře se proti bitcoinům – nejpopulárnější kyberměně současnosti – vymezil investor Warren Buffett. Virtuální mince charakterizoval jako blud, který láká tak maximálně šarlatány. Buffett to uvedl v rozhovoru pro televizní stanici CNBC.

Foto: Nati Harnik, ČTK/AP

Investor Warren Buffett

Článek

„Bitcoiny nemají vůbec žádnou vnitřní hodnotu. V zásadě jde o pouhý blud, který vesměs přitahuje pouze šarlatány,“ prohlásil známý investor. Podle něj tato virtuální měna stojí a padá s důvěrou lidí, což koneckonců přiznávají i příznivci bitcoinů.

Svými negativními názory na konto bitcoinu je Buffett pověstný. Loni tuto kyberměnu přirovnal k jedu na krysy.

„Kupci bitcoinu se ze zisku radují jen v případě, že najdou jiné lidi se stejným zájmem, kteří budou ochotni za bitcoin zaplatit ještě více než oni,“ prohlásil jeden z nejbohatších lidí planety.

Tulipánová mánie v Holandsku

„Je to úplně stejné jako tulipánová mánie v Holandsku v 17. století, kdy jsme byli svědky velkého růstu ceny cibulek nově představených a módních tulipánů. A jak to dopadlo, víme všichni – přišel velký pád,“ doplnil Buffett.

Jeho slova se nakonec potvrdila. Ještě před rokem se totiž jedna virtuální mince obchodovala za více než 400 000 Kč, aktuálně je to pouze okolo 85 000 Kč.

Analytici tak vcelku správně hovoří o tom, že bublina splaskla. Jedním dechem nicméně dodávají, že navzdory velkému pádu je kurz stále ještě vysoký. Po většinu času se v posledních deseti letech totiž hodnota pohybovala pod hranicí 30 000 Kč.

Tak velký nárůst kurzu způsobili především amatérští investoři, kteří brali bitcoin jako zajímavou možnost zhodnocení svých úspor, a tak hnali kurz velmi rychle směrem vzhůru. Když zájem polevil, přišel pád.

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl. Předloni byl sice za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Atraktivní je na bitcoinech i to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám