Hlavní obsah

Od obřího vrcholu až k velkému pádu. Bitcoiny oslavily desáté výročí

Novinky, rim

Kulaté desáté výročí slaví 3. ledna virtuální měna bitcoin, bezesporu nejznámější kybernetická měna na světě. Za uplynulou dekádu zažila obrovský vzestup kurzu, a bohužel i výrazný pád. Skalní fanoušci přesto o bitcoinech mluví jako o měně budoucnosti.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl. Předloni za autora bitcoinu označil Sahil Gupta amerického podnikatele a vizionáře Elona Muska. Ten nicméně jeho tvrzení popřel.

Atraktivní je na bitcoinech i to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů. Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Prvních 50 bitcoinů

Možnost těžby tak některé uživatele láká natolik, že si do svých počítačů nainstalují tento specializovaný software, aby mohli získat kybernetické mince sami. V současnosti je těžba nicméně tak energeticky náročná, že se vyplatí pouze v oblastech, kde je velmi levná elektřina.

Psal se rok 2009, přesně 3. ledna tehdy po 18. hodině fanoušci kyberměn vytěžili první blok bitcoinů. Do oběhu se tak dostalo vůbec prvních 50 mincí této virtuální měny.

Potenciál bitcoinů si tehdy uvědomoval málokdo, v současnosti by si nicméně za těchto 50 mincí mohl díky aktuálnímu kurzu koupit klidně i byt v Praze. Jsou to totiž v přepočtu více než čtyři milióny korun.

Za 30 ale i 400 tisíc

Sluší se zdůraznit, že před rokem to bylo ještě dramaticky více. Na konci roku 2017 se totiž jedna virtuální mince obchodovala za 400 000 Kč, aktuálně je to ale pouze okolo 85 000 Kč.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Analytici tak vcelku správně hovoří o tom, že bublina splaskla. Jedním dechem nicméně dodávají, že navzdory velkému pádu je kurz stále ještě vysoký. Po většinu času se v posledních deseti letech totiž hodnota pohybovala pod hranicí 30 000 Kč.

Tak velký nárůst kurzu způsobili především amatérští investoři, kteří brali bitcoin jako zajímavou možnost zhodnocení svých úspor, a tak hnali kurz velmi směrem vzhůru. Když zájem opadl, přišel pád. [celá zpráva]

Popularita roste, volatilitě navzdory

Navzdory vysoké volatilitě se dá říci, že popularita bitcoinů neustále roste. V tuzemsku i zahraničí se totiž stále častěji setkáváme s touto virtuální měnou jako s regulérním platidlem.

Turisté například mohou platit bitcoiny i v pouličních stáncích v chorvatském Zadaru. Tamní prodejci dokonce nabízejí v některých případech až 15% slevu na celý nákup, pokud se člověk rozhodne zaplatit virtuálními mincemi.

Platby v bitcoinech zavedl předloni také internetový obchod Alza.cz a podle všeho to byla sázka na dobrou kartu. Za pouhé tři týdny od zavedení plateb ve virtuální měně totiž tuto možnost využily stovky lidí a dohromady utratily několik miliónů korun.

V zahraničí se dají za bitcoiny koupit domy, automobily, ale je možné s nimi zaplatit například i školné. Například společnost HTC nabízí svůj vrcholný chytrý telefon pouze v případě, že za něj lidé zaplatí.

Směnárny a virtuální peněženky

Pořídit bitcoiny je možné v současnosti poměrně jednoduše, převodem peněz z bankovního účtu nebo platbou v hotovosti. Pro druhý zmiňovaný způsob jsou k dispozici tzv. BTC automaty, jde o obdobu tradičních bankomatů, které se v Česku množí doslova jako houby po dešti.

Na internetu je pak možné koupit bitcoiny v různých směnárnách, kterých je také měsíc od měsíce více. V těchto specializovaných směnárnách jsou k dostání také další virtuální měny. Sluší se podotknout, že kurzy si směnárny určují samy, takže rozdíly mezi jednotlivými nabídkami se mohou pohybovat klidně i v řádech tisíců korun.

Aby mohl člověk obchodovat s bitcoiny, potřebuje vlastní BTC peněženku. Jde v podstatě o řetězec znaků, který si můžete představit jako číslo klasického bankovního účtu – BTC peněženka tedy existuje pouze ve virtuálním světě a na rozdíl od bankovního účtu je zcela anonymní. To je i jeden z důvodů, proč se tato měna těší stále větší popularitě.

Stinná stránka bitcoinů

Výhody bitcoinů jsou nepopiratelné, existují ale také stinné stránky. Kromě vysoké volatility je řeč o počítačových pirátech. Ti totiž velmi často šíří po internetu škodlivé kódy, prostřednictvím kterých dovedou těžit virtuální měny i bez vědomí majitele. Zatěžují tedy nadměrně výkon napadené sestavy.

Důležité je tak dodržovat běžné bezpečnostní postupy, například nepoužívat stejná hesla na e-mail a na peněženku. Vhodné je také používat dvoufaktorové ověření, při kterém je při platbách požadován ještě navíc PIN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám