Hlavní obsah

Vyhledávání na internetu svým dětem omezuje jen třetina rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhledávání na internetu neomezuje svým dětem 63 procent rodičů v Česku. Pokud rodiče dětem přístup k nějakému obsahu omezují, jde o sexuálně laděné stránky, odpudivý nebo násilný obsah nebo nenávistný či urážlivý obsah. Ukázala to nová studie Rodič a rodičovství v digitální éře, kterou udělaly Centrum prevence rizikové virtuální komunikace (PRVoK) Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a mobilní operátor O2.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První kontakt s mobilním telefonem nebo tabletem mají dnešní děti v útlém věku. Rodiče jim dotykové zařízení často půjčí už po prvních narozeninách. Nechtěně se tak podílejí na rozvoji jejich závislostního chování. Vlastní mobil pak děti dostávají s nástupem do školy.

Děti si velmi rychle osvojují dovednosti spojené s moderními technologiemi a internetem. Rodiče za nimi v tomto ohledu výrazně pokulhávají. "Přes 80 procent z nich má základní uživatelské dovednosti – zvládnou napsat e-mail, používat sociální sítě nebo nakoupit zboží on-line.

Většina rodičů tedy není technicky schopna zajistit, aby se jejich dítě nedostalo k závadnému obsahu na internetu," uvedl vedoucí výzkumného týmu a zároveň vedoucí Centra PRVoK PdF Univerzity Palackého v Olomouci Kamil Kopecký. Jen 15 procent rodičů používá k filtrování obsahu na internetu softwarová řešení.

Vzájemná důvěra a ústní dohoda

O nějakou formu omezování času stráveného on-line se sice snaží téměř tři čtvrtiny rodičů, většina z nich se ale spoléhá především na vzájemnou důvěru a ústní dohodu. Rodiče nedokážou správně vyhodnotit rizika v on-line prostředí, která jejich potomkům hrozí.

Nejen proto, že na internetu nejsou technicky příliš zdatní, ale i proto, že více než polovina z nich na něm nic rizikového doposud nezažila. Dokonce se sami mnohdy chovají v on-line světě nebezpečně – podle průzkumu například pětina z nich sdílí fotografie, na kterých jsou jejich děti částečně obnaženy a je možné určit jejich identitu.

Jedním z fenoménů dětského on-line světa jsou youtubeři. Svět dětí se ale v tomto ohledu se světem jejich rodičů výrazně míjí. Ačkoli devět z deseti rodičů aktivně videa na YouTubu sleduje, pouhých 15 procent z nich sleduje samo aktivně i youtubery. Jejich děti přitom světem youtuberů žijí, až 60 procent z nich je sleduje pravidelně, 40 procent rodičů se k nim alespoň občas přidá. Většina rodičů hodnotí youtubery negativně, jejich sledování ale dětem nezakazují a v zásadě ani neomezují.

Odstrašující film Seznamu ukazuje tragické následky kyberšikany

Jak tragické mohou být následky kyberšikany, ukazuje nový film Na hory. Šestnáctiminutový debutový snímek režiséra Braňa Holička vypráví příběh mladého chlapce, který se stal obětí vydírání na internetu. Film vznikl v rámci projektu Seznam se bezpečně, za kterým stojí společnost Seznam.cz.

„Film vypráví o tom, co našim dětem může způsobit obyčejné brouzdání po internetu, a ukazuje, jací se na něm pohybují lidé,“ vysvětlil Braňo Holiček, který se ujal režie nového snímku a zároveň patří k dlouhodobým ambasadorům projektu Seznam se bezpečně.

Nejspíše i proto si uvědomuje, jak důležitá je mezi mladistvými osvěta. „Je děti potřeba neustále upozorňovat nejen na přínosy, ale i rizika, která online svět přináší,“ doplnil Holiček.

Hlavní roli si ve filmu Na hory zahrál Lukáš Veřtát, role jeho rodičů pak ztvárnili Martin Finger a Gabriela Míčová. [celá zpráva]

Do výzkumu se zapojilo 1093 rodičů s dětmi do 17 let ve všech krajích Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám