Hlavní obsah

Bitcoin je bublina a kurz ještě výrazně spadne, tvrdí analytici Bank of America

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před vkládáním úspor do nejrůznějších kyberměn, především do nejpopulárnějších bitcoinů, varovali tento týden analytici Bank of America. Podle nich navíc vše nasvědčuje tomu, že kurz bude ještě výrazně klesat.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Analytici se ve svém tvrzení opírají především o porovnání s předchozími bublinami, které finanční svět v minulých letech postihly. Křivka vývoje kurzu bitcoinu totiž poměrně přesně kopíruje například tulipánovou horečku, což je název pro jednu z nejstarších spekulativních bublin, která proběhla v Nizozemsku v letech 1634 až 1637.

Ze zveřejněných údajů i z dosavadního vývoje je zřejmé, že bublina již splaskla. Aktuální propad na třetinovou hodnotu ve srovnání s koncem minulého roku však podle odhadů analytiků není konečný.

Kurz bude v průběhu letošního roku s největší pravděpodobností ještě klesat. Již dříve někteří analytici uváděli, že by hodnota mohla spadnout ještě před koncem roku až pod 2000 dolarů, tedy až na 41 000 Kč.

Aktuálně se bitcoin obchoduje za 6800 dolarů (bezmála 140 000 Kč). Ještě před Vánocemi to přitom bylo za více než 19 tisíc dolarů, tedy v přepočtu za asi 390 000 Kč.

Riziko představují i další kyberměny

A vzhledem k tomu, že na pokles kurzu bitcoinu reagují prakticky okamžitě i další virtuální měny stejným trendem, představují riziko pro investory také další kybernetické mince. Například ethereum, litecoin či ripple.

Před vklady koneckonců investory již dříve varovaly společně Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA), Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) a Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění.

Tyto dohledové instituce se přitom shodují, že riziko nepředstavuje pouze nejpopulárnější bitcoin, ale také další virtuální mince – například ripple či tether. „Ty jsou v poslední době velmi volatilní, což znamená, že u nich dochází k výrazným denním výkyvům cen,“ stojí ve varování.

Vklady nejsou pojištěny

„U většiny virtuálních měn dochází k extrémním cenovým výkyvům, přičemž tyto měny vykazují jasné známky cenové bubliny. Pokud se rozhodnete nakoupit virtuální měny nebo finanční produkty s virtuálními měnami jako podkladovým aktivem, měli byste si uvědomit, že byste mohli přijít o značnou část své investice, nebo dokonce o všechny investované peníze,“ uvedly dohledové instituce.

Ty zároveň poukázaly také na to, že vklady do bitcoinů nejsou vůbec nijak pojištěny a uživatelé tak mohou snadno přijít o všechny své vložené prostředky bez jakékoliv náhrady.

Před časem varovala uživatele před investicemi do virtuálních měn také největší německá bankovní společnost Deutsche Bank. [celá zpráva]

„Běžným investorům bych to prostě nedoporučoval,“ uvedl stoicky hlavní investiční stratég Deutsche Bank Ulrich Stephan. Následně dodal, že hlavní problém vidí v tom, že tato měna není regulovaná a její kurz je velmi nestabilní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám