Hlavní obsah

Zuckerberg musí skončit ve vedení Facebooku, hřímá velký investor

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Kauza okolo zneužití desítek miliónů účtů na sociální síti Facebook bude mít pravděpodobně nakonec velmi nečekanou dohru. Jeden z velkých akcionářů totiž bude usilovat o to, aby se současný šéf podniku Mark Zuckerberg stáhl z vedení. V rozhovoru pro server CNBC to uvedl Scott Stringer, který investorský fond spravuje.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg na archivním snímku

Článek

„Skandál okolo britské společnosti Cambridge Analytica nám jasně ukázal, že Facebook představuje velké riziko. A je tedy nutné, aby měl nad sebou nezávislý dozor,“ uvedl Stringer s tím, že Zuckerberg jím jako zakladatel sociální sítě být pochopitelně nemůže.

Stinger spravuje penzijní fond ve městě New York, který má ve Facebooku zainvestovanou miliardu dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Americký politik Scott Stringer

Předseda obřího penzijního fondu zároveň působí v New Yorku také jako politik za demokraty. I z tohoto ohledu má jeho prohlášení poměrně valný význam. Zuckerberg se bude kvůli celé kauze zodpovídat před členy amerického Kongresu. Stát by se tak mělo v průběhu několika týdnů, připomněl server CNNMoney.

Jaká konkrétní opatření budou zákonodárci po Facebooku kvůli zneužití účtů chtít, není zatím jasné. Právě na názory Stringera by nicméně mohl Kongres dát.

„Myslím, že musí existovat nezávislý předseda představenstva. Potřebujeme nezávislého manažera, který má zkušenost z hlediska dat, etiky a všech dalších věcí, které jsou v této obrovské společnosti potřeba,“ doplnil Stringer.

Facebook podle něj představuje „riziko pro americkou demokracii“.

Mluvčí Facebooku odmítl pro server The Independent jakékoliv změny uvnitř firmy v souvislosti s kauzou komentovat. Slova Stringera však také nevyvrátil.

Na 50 miliónů zneužitých účtů

V posledních týdnech je Facebook terčem kritiky kvůli úniku dat zhruba z 50 miliónů uživatelských účtů. Kauza vypukla v polovině března, kdy se ukázalo, že data zneužila britská společnost Cambridge Analytica při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Facebook v reakci oznámil zpřísnění ochrany citlivých dat lidí a rozhodl se ukončit spolupráci s podniky, které se zabývají shromažďováním údajů o spotřebitelích. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám