Hlavní obsah

První hlava padla. Z Facebooku odchází šéf bezpečnosti

Novinky, mif

Kauza týkající se miliónů zneužitých účtů na sociální síti Facebook má další pokračování. Kvůli odlišným názorům na to, jak by podnik měl reagovat na šíření nepravd a dezinformací, odchází šéf bezpečnosti Facebooku Alex Stamos. Upozornil na to deník The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Alex Stamos

Článek

Vedení Facebooku ani Stamos se k odchodu ze společnosti oficiálně nevyjádřili. Agentura Reuters nicméně připomněla, že nyní již bývalý šéf bezpečnosti měl dlouhodobě problémy s provozní ředitelkou Sheryl Sandbergovou. Stamos se totiž interně snažil o to, aby se sociální síť postavila čelem k objasnění ruských aktivit na Facebooku. Sandbergová s tím naopak nesouhlasila.

Postupně tak byly pravomoci Stamose v podniku omezovány, jeho tým se zmenšil ze 120 lidí na pouhé tři. Vedení na Stamose přesto naléhalo, aby neodcházel a dál zůstal v podniku, neboť šlo o klíčovou osobu – obě strany se podle deníku The New York Times nakonec dohodly, že šéf bezpečnosti Facebooku zůstane alespoň do srpna.

Náhlý zlom ale nastal na přelomu minulého a tohoto týdne, kdy se ukázalo, že milióny účtů na Facebooku byly zneužity britskou společností Cambridge Analytica při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Stamos, který mimochodem dříve působil jako šéf bezpečnosti ve společnosti Yahoo, se rozhodl po tomto skandálu na vlastní žádost s okamžitou platností skončit, uvedl deník.

Ovlivňování voličů

Britská společnost Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však snahou firmy bylo ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Oficiálně podnik na svých stránkách pouze uvedl, že poskytl volebnímu štábu Donalda Trumpa poradenské služby, „které mu pomohly vyhrát souboj o Bílý dům“.

Zástupci Facebooku již chování společnosti Cambridge Analytica odsoudili a ukončili s ní veškerou spolupráci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám