Hlavní obsah

Facebook terčem kritiky kvůli miliónům zneužitých účtů

Novinky, mif

Terčem kritiky se tento týden stala společnost Facebook a její ředitel Mark Zuckerberg poté, co o víkendu vyšlo najevo, že milióny uživatelských účtů této sociální sítě byly zneužity. Využila je britská společnost Cambridge Analytica při vývoji softwarových nástrojů pro podporu Donalda Trumpa, který se nakonec stal prezidentem USA.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

O jednom z vůbec největších útoků na soukromí uživatelů Facebooku informovaly Novinky.cz s odkazem na list The New York Times už o víkendu. [celá zpráva]

Případem se tento týden začala zabývat justice. Dva státní zástupci z Massachusetts a Pensylvánie se již nezávisle na sobě nechali slyšet, že hodlají zahájit vyšetřování Facebooku kvůli zneužitým datům uživatelů.

Je na čase, aby se Zuckerberg přestal schovávat jen za svým profilem na Facebooku
britský zákonodárce Damian Collins

Patrně nejhlasitěji Facebook otevřeně kritizoval Damian Collins, který má v britském parlamentu na starosti mediální výbor. Podle něj vedení této sociální sítě dlouhodobě podceňuje riziko úniku dat.

„Někdo musí převzít odpovědnost. Je na čase, aby se Zuckerberg přestal schovávat jen za svým profilem na Facebooku,“ prohlásil bez okolků Collins.

Do největší sociální sítě na světě se obula také Amy Klobucharová z amerického senátního právního výboru. Ta vyzvala přímo Zuckerberga, aby před výbor předstoupil a vysvětlil, zda Facebook o zneužití dat pro cílenou reklamu a o manipulaci s voliči věděl.

Snažili se ovlivnit rozhodnutí voličů

Britská společnost Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však snahou firmy bylo ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které následně cíleně distribuoval politickou reklamu.

Nejvíce celá kampaň cílila samozřejmě na uživatele v USA, konkrétně se podle The New York Times dotkla třetiny všech facebookových účtů severoamerických uživatelů. Celkově jde zhruba o čtvrtinu všech Američanů s volebním právem.

Na celý projekt paradoxně upozornil nyní přímo zaměstnanec Cambridge Analytica Christopher Wylie. „Využili jsme sociální sítě Facebook k analýze miliónů uživatelských účtů. Díky tomu jsme vyvinuli cílené volební reklamy s využitím daných dat. To byl základ fungování celé firmy,“ prohlásil Wylie.

Vítězné tažení na Bílý dům

Oficiálně podnik na svých stránkách pouze uvedl, že poskytl volebnímu štábu Donalda Trumpa poradenské služby, „které mu pomohly vyhrát souboj o Bílý dům“.

Zástupci Facebooku již chování společnosti Cambridge Analytica odsoudili a ukončili s ní veškerou spolupráci. Zda se Zuckerberg bude před výbory zpovídat osobně, není v tuto chvíli jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám