Hlavní obsah

Jako na houpačce. Bitcoin se propadl až pod 9500 dolarů a pak začal růst

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec největší pád za několik posledních měsíců má za sebou internetová měna bitcoin. V noci na čtvrtek hodnota klesla až pod pomyslnou hranici 9500 dolarů, tedy v přepočtu na méně než 200 000 korun. Během dne však začal kurz opět dramaticky posilovat.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Pohyby kurzu bitcoinu mohou v posledních dnech připomínat tak trochu houpačku. Však také od prosince se kurz poprvé vychýlil pod hranici deseti tisíc dolarů, a to poměrně citelně. V noci na čtvrtek se jedna virtuální mince obchodovala za 9058 dolarů (188 400 Kč).

Už po pár hodinách však kurz zase začal dramaticky posilovat. V úterý ráno se tak přehoupl přes jedenáct tisíc dolarů, konkrétně se bitcoin prodával za 11 539 USD, tedy v přepočtu za bezmála 240 000 korun. Sluší se nicméně připomenout, že ještě minulý týden se virtuální mince obchodovaly za citelně vyšší sumy. Konkrétně za 13 585 dolarů (282 500 Kč).

Právě tyto výrazné skoky dokazují, jak nejistou investici bitcoiny představují. Před investicemi do virtuálních měn proto již dříve varoval například Evropský bankovní úřad.

Virtuální mince neustále přibývají

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám