Hlavní obsah

Toshiba chce o prodeji čipové divize dál jednat. Jde o obchod za miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský elektrotechnický koncern Toshiba se dohodl, že se v rámci snahy o prodej své čipové divize bude soustředit na jednání s konsorciem vedeným americkým investičním fondem Bain Capital a jihokorejským výrobcem čipů SK Hynix. Firma nicméně nevylučuje dohodu s dalšími zájemci o divizi, jimiž jsou dvě konsorcia vedená americkým výrobcem čipů Western Digital a tchajwanským výrobcem elektroniky Foxconn.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hodnota divize, která je druhým největším producentem paměťových čipů na světě, se pohybuje kolem 18 miliard dolarů (zhruba 400 miliard Kč). Cena je tak vysoká, neboť poptávka po paměťových čipech neustále roste – využívají se například v SSD jednotkách.

Zdroje Reuters již v úterý uvedly, že Toshiba nyní v jednání o prodeji divize preferuje konsorcium vedené fondem Bain Capital, protože nedokázala překlenout neshody s firmou Western Digital. Toshiba v pátek oznámila, že se s fondem Bain dohodla na urychlení jednání a že doufá v dosažení dohody do konce září. Upozornila však, že jí nic nebrání v tom, aby jednala také s ostatními zájemci.

Toshiba příjem z prodeje čipové divize naléhavě potřebuje, protože v důsledku rozsáhlých ztrát americké jaderné divize Westinghouse Electric se dostala na pokraj finančního kolapsu. Westinghouse byl letos nucen vyhlásit bankrot a požádat ve Spojených státech o soudní ochranu před věřiteli.

Co jsou SSD jednotky?
Na rozdíl od klasických pevných disků neobsahují SSD jednotky žádné pohyblivé součástky, díky čemuž mohou být daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.Na strojích s harddiskem, kde Windows startovala několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund. Jedinou nevýhodou, která brání SSD v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.SSD disky se dnes běžně montují do notebooků, klasických stolních počítačů a v některých případech také do počítačových tabletů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám