Hlavní obsah

Za bitcoiny se dají koupit v Dubaji i byty. Stačí 30 mincí

Dnes nejpoužívanější virtuální měna bitcoin přestává být doménou nadšenců do nových technologií. Prosazuje se stále více jako akceptovaná alternativa klasických měn. Pokud vlastníte nějaké bitcoiny a hledáte nové bydlení, máte šanci je za něj utratit.

Foto: ČTK/AP

Virtuální měna bitcoiny

Článek

Britští podnikatelé Michelle Moneová a Doug Barrowman jako první na světě nabídli možnost zaplatit bitcoiny za nový byt ve svém novém rezidenčním projektu Aston Plaza and Residences, který staví v Dubaji Science Park.

Za menší studio zaplatí zájemce rovných 30 bitcoinů (asi tři milióny korun). Větší apartmán s jednou ložnicí pak stojí 50 bitcoinů (asi 5,1 miliónu korun).

Takto vypadá byt, který je možné zakoupit za bitcoiny.

Reálné ceny se však mohou výrazně lišit a každé čekání se může prodražit, protože hodnota bitcoinu se neustále dramaticky mění. V současnosti se jeden bitcoin prodává za více než 4600 dolarů, což je více než čtyřnásobek toho, kolik stál na začátku roku, a jeho cena stále roste.

„Chceme dát příležitost bitcoinovému světu. Je to pro bitcoinové uživatele dobrá možnost, jak své bitcoiny utratit za cihly a maltu,“ řekla Moneová CNN Money. Kupci přitom mohou bitcoiny zaplatit nejen za samotný byt, ale i za jeho vnitřní vybavení.

Investovaly desítky tisíc Čechů

Do bitcoinů již investovaly i desítky tisíc Čechů a platbu jimi akceptuje více než stovka firem. Můžete s nimi zaplatit například útratu v kavárně, nakoupit v obchodě, ale populární jsou zejména v e-shopech, včetně Alzy.

Alza tuto možnost nabídla jako první velký český e-shop letos v květnu. Do svých showroomů v Praze a Bratislavě nainstalovala bankomaty, kde lze koruny a eura směnit za bitcoiny. Za pouhé tři týdny tuto možnost využily stovky zákazníků, kteří zde utratili bitcoiny za milióny korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám