Hlavní obsah

Většina lidí v Egyptě nemá bankovní účet. Přesto zde otevře první bitcoinová burza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

První egyptská bitcoinová burza zahájí provoz ještě v srpnu a obchodovat se na ní bude v egyptských librách. V zemi, kde většina z 93 miliónů obyvatel nemá bankovní účet, se platby elektronickou cestou v posledních letech rozmáhají. Regulaci kryptoměny nicméně Egypt postrádá a to znamená, že místní obchodníci nemohou bitcoin přijímat.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

„Stále čekáme, že egyptská vláda s nějakou formou regulace přijde. Bez legislativy není bitcoin v Egyptě legálním platidlem," uvedl zakladatel burzy Bitcoin Egypt Ramí Chalíl. Dodal však, že burza provoz zahájí v každém případě. Už dnes, před zahájením, má na 300 registrovaných uživatelů.

V současné době se Chalíl a jeho partneři snaží, aby se lidé s bitcoinem a ideou kryptoměny jako takové seznámili. Burzu vidí jako platformu komunity několika tisícovek nadšenců, kteří budou vůbec poprvé moci obchodovat egyptskou měnou.

Riziková investice

Kurz neustále roste, neboť se bitcoiny těší stále větší popularitě coby prostředek k investici. K silné poptávce přispěl i fakt, že v Japonsku byla letos tato virtuální měna prohlášena za legální platební prostředek.

Hodnota bitcoinu od začátku letošního roku vzrostla zhruba čtyřnásobně a nyní se pohybuje na úrovni 4400 dolarů (97 800 Kč).

Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny a kurz často výrazně kolísá. [celá zpráva]

V oběhu bude 21 miliónů mincí

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám