Hlavní obsah

Apple postaví v Dánsku druhé datové centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Americká společnost Apple hodlá na jihu Dánska vybudovat druhé datové centrum, které bude využívat výhradně obnovitelné zdroje. Agentuře Reuters to v pondělí řekla mluvčí firmy. Druhé datové centrum, které by mělo zahájit provoz v druhé polovině roku 2019, se – stejně jako první – zaměří na internetové služby Applu v Evropě včetně obchodů iTunes, App Store a služeb iMessage, Maps a Siri.

Foto: Mike Segar, Reuters

Logo Applu

Článek

Podle dánských médií společnost do projektu ve městě Aabenraa na jihu země investuje kolem šesti miliard dánských korun (21 miliard Kč).

První datové centrum Applu v Dánsku za 850 miliónů eur (22 miliard Kč) má být otevřeno letos ve Viborgu na západě země. Jak uvedl server appleinsider, centrum bude "zachycovat" teplo, které bude vycházet z jejích zařízení, a dodávat ho do dánské teplovodní sítě. Oplátkou bude dostávat teplo z tamního systému, využívajícího k výrobě energie metan. Společnost přislíbila, že komplex ve Viborgu bude prakticky ze sta procent využívat obnovitelnou energii.

Apple připravuje od roku 2015 výstavbu datového centra v Evropě také v Irsku, ve městě Athenry. V současné době je projekt ve fázi soudního přezkoumání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám