Hlavní obsah

Fitness náramky změří kroky i spánek. Jaký se hodí pro vás

Novinky, Zboží.cz
PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Stále více lidí spoléhá při svých snahách o zhubnutí či vylepšení fyzické kondice na takzvané fitness náramky. Pokud o pořízení tohoto chytrého zařízení uvažujete i vy, poradíme vám, jak se vyznat v množství náramků na trhu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Odborníci varují, že většina lidí má v současnosti nedostatek pohybu, což nahrává ve velké míře vzniku řady civilizačních onemocnění. Zatímco někteří lidé se snaží nedostatek pohybu vykompenzovat sportovními aktivitami, jako je běh, posilování či návštěva fitness centra, jiní se ke sportu musejí spíše nutit a jejich nadšení často nevydrží dlouho.

Nejen pro ně odborníci doporučují chůzi. Je nejpřirozenějším a také velmi zdravým pohybem, a jak se ukazuje, často zcela stačí k udržení optimální fyzické kondice a také zdravé hmotnosti. Kromě toho je prevencí některých zmíněných civilizačních chorob. Optimálně bychom měli denně ujít asi 10 000 kroků (začátečníci i „jen“ 7 000). Jenže jak je spočítat? A právě s tím – a nejen s tím – vám může pomoci fitness náramek. Jak postupovat při jeho výběru?

02_brezen_Zbozi_Fitness naramky_1

1. König Bluetooth Fitness, od 830 Kč 2. Carneo U3 FIT, od 449 Kč

1. König Bluetooth Fitness, od 830 Kč 2. Carneo U3 FIT, od 449 Kč 3. Huawei Color Band A1, od 763 Kč

4. Aligator M2, od 649 Kč

Pro začátečníky i pokročilé

Než vyrazíte na nákup, zamyslete se nad tím, jaké funkce vlastně u fitness náramku využijete. K těm základním, jimiž disponují prakticky všechny náramky, patří ono počítání kroků, výpočet zdolané vzdálenosti, přepočet pohybové aktivity na spálené kalorie. Další modely přidávají údaj o čase, který jste pohybem strávili, a mnohdy také o rychlosti, kterou jste při chůzi (či běhu) vyvinuli. Pokud vám tyto údaje budou pro přehled o vaší pohybové aktivitě stačit, pak fitness náramek seženete již přibližně od 500 korun.

Jestliže byste ale měli rádi k dispozici i další údaje, mohou vám fitness náramky nabídnout také „pokročilejší“ funkce. Některé dokáží měřit tep (a to buď přímo na zápěstí, nebo pomocí hrudního pásu, který je přesnější, i když pro některé uživatele méně pohodlný), monitorovat kvalitu a délku spánku, spočítat vystoupaná patra. Mívají rovněž zabudovaný budík (probudí vás jemnými vibracemi) nebo stopky či GPS.

02_brezen_Zbozi_Fitness naramky_2

1. Garmin vivofit3 White L, od 1 837 Kč

1. Garmin vivofit3 White L, od 1 837 Kč 2. Polar A360 Sorbet Pink, od 3 890 Kč

1. Garmin vivofit3 White L, od 1 837 Kč 2. Polar A360 Sorbet Pink, od 3 890 Kč 3. Tomtom Touch Fitness Tracker Cardio + Body Composition, od 2 990 Kč

4. Fitbit Charge 2 S, od 3 795 Kč

Nepodceňte detaily

Ovšem nejen na přehled funkcí byste se měli při nákupu fitness náramku zaměřit. Jaké další parametry byste měli zvážit?

  • Displej: Není automaticky součástí všech fitness náramků. Některé modely, především ty základní a levnější, mají pouze LED diody, jež ukazují naměřené údaje. Jestliže se rozhodnete pro náramek s klasickým displejem, ověřte si, že na něm údaje snadno přečtete.
  • Řemínek: Neřiďte se pouze jeho barvou, ale také materiálem. Měl by vám být příjemný na kůži a také by měl být dostatečně odolný. Uvědomte si, že náramek budete mít na ruce prakticky po celý den i noc, a tak na něj budou působit nejrůznější vnější vlivy či váš pot. Některé modely nabízejí výměnné řemínky, což je praktické i v případě, že bude třeba kvůli opotřebení řemínek vyměnit – nebudete muset kupovat nový náramek. Vždy také volte vhodnou velikost náramku (některé řemínky jsou nastavitelné dle vašich potřeb).
  • Propojení s mobilním telefonem: Většina náramků má v sobě Bluetooth, díky němuž budete moci propojit náramek se svým chytrým mobilním telefonem. V něm díky aplikacím budete moci lépe sledovat i zaznamenávat své pokroky a sportovní úspěchy. Chytré fitness náramky pak dokáží na svém displeji zobrazovat upozornění na příchozí hovor či SMS zprávu. Je však nutné se přesvědčit, že vámi vybraný náramek dokáže „komunikovat“ s operačním systémem vašeho telefonu (Android/iOS/Windows).
  • Voděodolnost: Fitness náramky jsou většinou voděodolné, neměl by je tedy zaskočit pot nebo například déšť. Pokud chcete používat náramek například i při plavání, je nutné zvolit vodotěsný model.
  • Výdrž baterie: Jednoduché modely se základními funkcemi a bez displeje mohou být napájeny klasickou, jednorázovou „knoflíkovou“ baterií, která vydrží při běžném užívání až rok. Ostatní modely mají vlastní akumulátor, který je třeba dobíjet. Podle množství a složitosti funkcí se výdrž baterie pohybuje od několika hodin po několik dní.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám