Hlavní obsah

Vypadá jako létající talíř. Nové sídlo Applu se otevře v dubnu

– Cupertino

Americká společnost Apple v dubnu otevře v kalifornském Cupertinu svou novou centrálu. Stěhování 12 000 zaměstnanců do nové budovy nazvané Apple Park, která je jedním z posledních plánovaných projektů spoluzakladatele firmy Steva Jobse, potrvá více než šest měsíců. Napsal to server listu Financial Times. Stavba podle odhadů přišla na zhruba pět miliard dolarů (128 miliard Kč).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové sídlo společnosti AppleVideo: Reuters

 
Článek

Zalesněný areál o rozloze téměř 71 hektarů zahrnuje hlavní budovu ve tvaru obřího kruhu o rozloze více než 260 000 metrů čtverečních. Jsou tam i procházkové trasy, které měří dohromady přes tři kilometry, či velké fitness centrum. V areálu je rovněž divadlo s 1000 sedadly pojmenované po Stevu Jobsovi.

Jobs zemřel v roce 2011 ve svých 56 letech po letitém boji s rakovinou slinivky. Jeho úmrtí zasáhlo celý svět, zármutek nad úmrtím génia a vizionáře vyjádřil někdejší americký prezident Barack Obama či šéfové počítačové firmy Microsoft Bill Gates a sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg.

Foto: ČTK/AP

Takto by mělo vypadat divadlo pojmenované po Stevu Jobsovi

Jobs skonal zhruba čtyři měsíce poté, co projekt nové centrály představil městské radě v Cupertinu. Energie pro celý areál pochází výhradně z obnovitelných zdrojů.

Agentura Bloomberg upozornila, že stejně jako jiné rozsáhlé stavební projekty měl i tento problémy s překročením rozpočtu a byl dokončen později, než předpokládal plán. Termín otevření byl původně stanoven na rok 2015.

Jobs v roce 2011 vyslovil přání, aby zamýšlený areál byl tou „nejlepší kancelářskou budovou na světě”, a chtěl, aby studenti architektury novou centrálu navštěvovali kvůli inspiraci. Apple tvrdí, že vnější zdi budovy jsou vyrobeny z největších panelů zakřiveného skla na světě. Generální ředitel Applu Tim Cook upozornil, že Jobs chtěl, aby se komplex Apple Park stal domovem inovací pro budoucí generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám