Hlavní obsah

Podíl domácností s internetem letos vzrostl na 76 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K internetu je připojeno 76 procent českých domácností, což je o tři procentní body více než v minulém roce. Více než dvě pětiny lidí sledují internetové stránky přes mobil, což je čtyřikrát více než před pěti lety. Uvedli to v pondělí zástupci Českého statistického úřadu na tiskové konferenci.

Článek

Bez počítače je v Česku stále 24 procent domácností. Největší podíl takových rodin je v Olomouckém kraji, 32 procent, naopak v Praze to bylo 18 procent. Dvě třetiny lidí bez počítače patří do nejnižší příjmové skupiny. U rodin s počítačem převládají přenosná zařízení, která tvoří 60 procent, 40 procent má stolní PC.

Aspoň jednou týdně se k internetu připojuje 73 procent Čechů. Nejčastěji se na síti baví, čtou on-line zpravodajství, sledují videa, poslouchají hudbu nebo se věnují hraní her.

Bídná rychlost připojení

Rychlost připojení k internetu je však v tuzemsku bídná, jak již dříve ukázalo měření společnosti Seznam.cz. [celá zpráva]

Foto: Seznam.cz

Mapy rychlosti internetu v ČR

Poskytovatelé připojení sice lákají na přenosové rychlosti pohybující se v řádu několika desítek Mb/s, přesto se v současnosti 84 % tuzemské populace podle Mapy rychlosti internetu nepřipojuje k internetu vyšší rychlostí než 10 Mb/s. Vládní strategie Digitální Česko pro rok 2013 přitom počítala s tím, že už před třemi lety měli mít obyvatelé měst rychlost alespoň zmiňovaných 10 Mb/s.

Alarmující na tom je i to, že naměřené hodnoty představují dokonce horší výsledek než v loňském březnu, kdy společnost Seznam.cz zveřejnila první výsledky svého měření. Tehdy totiž rychlost nižší než 10 Mb/s mělo pouze 80 % lidí. [celá zpráva]

Sociální sítě a nákupy na internetu

Celkem 54 procent uživatelů starších 16 let používá podle ČTÚ sociální sítě a 44 procent na internetu nakupuje. Letos poprvé bylo mezi zákazníky e-shopů více žen než mužů. Zatímco v roce 2010 lidé kupovali hlavně elektroniku a elektrospotřebiče, nyní roste zájem o spotřební zboží, jako jsou potraviny, drogerie, léky a vitamíny.

Více než polovina nakupujících si nechává posílat zboží na dobírku, 41 procent využívá k platbám internetové bankovnictví. Při osobním odběru platí 29 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám