Hlavní obsah

Alpy i celá města jako na dlani. Mapy.cz nově nabízejí letecké snímky Rakouska

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohlížet si z ptačí perspektivy jednotlivá rakouská města nebo klidně i celé Alpy je možné na serveru Mapy.cz. Nově jsou totiž na tomto mapovém portálu k dispozici letecké snímky zachycující prakticky celé území našich jižních sousedů.

Foto: Mapy.cz

Letecké snímky Rakouska

Článek

„Po Slovensku a České republice se lidé z výšky nově podívají třeba na Alpy nebo vídeňské zámky. Letecké snímky, ve kterých je zachyceno přes 95 tisíc kilometrů čtverečních, nechaly nafotografovat a zdarma poskytly celému světu spolkové země Rakouska. Nejoblíbenější český mapový portál se proto rozhodl je použít a poskytnout českým uživatelům,“ uvedl Jan Štěpán, produktový manažer Mapy.cz.

Ten zároveň připomněl, že podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo právě Rakousko v minulém roce pro Čechy čtvrtou nejnavštěvovanější zemí. O tom svědčí i data serveru Mapy.cz.

Jen od začátku letošního dubna si totiž jarní cestovatelé stáhli offline mapu Rakouska do svých mobilních zařízení téměř 22tisíckrát. Populárnější bylo u tuzemských uživatelů jen Slovensko, jehož mapu si za stejné období stáhlo 38 tisíc lidí.

Foto: Mapy.cz

Nejzobrazovanější turistická místa v Rakousku

Letecké snímky si přitom lidé mohou prohlédnout online v počítačích i na mobilech.

„V letecké mapě Rakouska lidé ocení třeba pohled na krásné vrcholky Alp a horská jezera, největší rakouský stadión Ernst-Happel-Stadion, netradiční Dům umění v Grazu nebo také park vídeňského zámku Belveder,“ doplnil Štěpán.

Letecké snímky Rakouska byly pořízeny v letech 2012 a 2013. „Mají naprosto srovnatelné rozlišení se snímky Slovenska, které jsme na Mapy.cz přidali v loňském roce,“ uvedl Martin Fuks, manažer týmu Mapy.cz.

„Rozdíl je přesto mírně patrný. V ortofotu Rakouska mohou lidé najít tzv. švy, které vznikají při skládání jednotlivých snímků do sebe. Slovensko i Česká republika takto viditelné švy nemají, protože zde tým Mapy.cz odvedl velké množství ruční práce při skládání snímků a jejich následné barevné úpravě. Jejich napojení jsme vedli vždy například podél cest, silnic a polí tak, aby švy nebyly běžným pohledem patrné,“ vysvětlil Fuks.

Prohlédnout si letecké snímky Rakouska můžete na serveru Mapy.cz. V levé horní části okna stačí kliknout na možnost „Z letadla“.

Foto: Novinky

Pro zobrazení leteckých snímků stačí v levé horní části okna kliknout na možnost Z letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám